Indiase roepie zakt naar dieptepunt

De waarde van de Indiase roepie bereikte dinsdag een nieuw dieptepunt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De Indiase munt stond al onder druk door het structurele tekort op de handelsbalans (een tekort dat voor een belangrijk deel toe te schrijven is aan de import van goud), maar dat effect wordt nu versterkt door een uitstroom van buitenlands kapitaal uit opkomende markten als India. De roepie zakte vandaag naar een dieptepunt van 64,13 ten opzichte van de Amerikaanse dollar, een waardedaling van 1,3% in één dag. Gisteren verloor de roepie zelfs 2,3% aan waarde ten opzichte van de dollar. De BSE Sensex beursindex zakte met 1,2% naar het laagste punt in elf maanden tijd. Analisten van JP Morgan en Citi verlaagden tegelijkertijd hun verwachtingen voor de Indiase aandelenmarkt.

Roepie zakt verder weg tegenover de dollar
Roepie zakt verder weg tegenover de dollar (Bron: Bloomberg, via Zero Hedge)

Zwakke economie

De Indiase centrale bank richt zich volgens Pradeep Mohinani, kredietanalist bij Nomura in Hong Kong, richt haal pijlen alleen maar op het controleren van de geldstromen. Dat terwijl de zwakke munt volgens Mohinani veel meer het gevolg is van de zwakke Indiase economie: “De Indiase problemen zijn nog lang niet opgelost, omdat New Delhi nog niets gedaan heeft. Er is geen aandacht voor de verbetering van de productiviteit, de infrastructuur of het terughalen van buitenlandse investeerders”. India heeft als land momenteel de laagste score voor wat betreft het potentieel voor buitenlandse investeerders, zo schrijft Reuters.

India is overigens niet de enige opkomende markt die last heeft van terugtrekkende investeerders uit het buitenland. Ook Indonesië, Brazilië en Zuid-Afrika zagen de waarde van hun munt dalen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. India heeft als bijkomend probleem dat de bevolking veel goud en brandstoffen moet importeren, waardoor buitenlandse valutareserves opdrogen.

Indiase handelsbalans verzwakt
Indiase handelsbalans verzwakt (Bron: Tradingeconomics)

Goudprijs in roepies naar recordhoogte

Door de zwakke roepie is de goudprijs in de Indiase valuta weer terug op het niveau van begin april. Ten opzichte van het begin van dit jaar is de goudprijs in roepies slechts 4,7% gezakt, tegenover een daling van 18,5% in dollars en 19,4% in euro’s. Indiërs vertrouwen daarom op goud als middel om koopkracht te behouden. Door de importbeperkingen op goud die de Indiase centrale bank in het leven heeft geroepen wordt fysiek goud alleen maar schaarser en duurder, wat de vraag naar goud nog verder zal opdrijven.

Goudprijs in Indiase roepie
Goudprijs in Indiase roepie (Bron: Goldprice)

3 gedachten over “Indiase roepie zakt naar dieptepunt

 • 20 augustus 2013 om 16:19
  Permalink

  Als iedereen dit artikel leest snapt men de koopdrift in India .Er is altijd een munt waar goud in waarde stijgt .Zie hier goud is de bescherming mvg Marcel

  Beantwoorden
  • 21 augustus 2013 om 08:14
   Permalink

   Goud als bescherming voor je spaargeld, niet goud als geld. In India gebruikt men nog steeds roepies om de boodschappen mee te doen, geen goud (of zilver).

   Beantwoorden
   • 21 augustus 2013 om 15:03
    Permalink

    Zo bedoelde ik het ook ,te kort berichtje van mij volgende keer zal ik duidelijker zijn mvg Marcel

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.