Infographic: De hegemonie van de Amerikaanse dollar

De infographic is wat moeilijk leesbaar, omdat de cirkels suggereren dat de 'taart' steeds groter wordt. Het aflezen van het 'marktaandeel' van Amerikaanse dollars, euro's, Britse ponden, Japanse yen, Zwitserse Francs en overige valuta is daardoor een beetje lastig. Wel is op deze infographic goed te zien dat de dollar op zijn retour is als wereldreservemunt, de euro eist een steeds groter marktaandeel op. Vooral in opkomende economieen (derde cirkel) heeft de dollar snel aan terrein verloren, hoewel het nog steeds de koppositie inneemt. Tussen 1999 en 2002 was ongeveer 75% van de claims uitgedrukt in dollars, in 2012 was dat nog maar 59,3%. Tegelijkertijd ging de euro van een marktaandeel van ongeveer 15 naar 25 procent.

De overige valuta nemen wereldwijd ook een steeds groter stukje van de taart. Was hun aandeel in de wereldwijde buitenlandse reserves in 1999 nog verwaarloosbaar, in 2012 vormen ze 5,3% van de totale reserves wereldwijd. Dat is al meer dan het aandeel van het Britse pond, de valuta die voor het dollartijdperk in feite de rol van wereldreservemunt vervulde.

Britse pond

Zero Hedge merkt op dat het Britse pond ongeveer een eeuw geleden hetzelfde meemaakte als de Amerikaanse dollar nu. Barry Eichengreen publiceerde in 2005 een working paper, waarin hij beschrijft hoe het marktaandeel van het Britse pond tussen 1899 en 1913 wegzakte van 64% naar 48% van de wereldwijde valutareserves. Onderstaande infographic toont aan dat ook de Amerikaanse dollar niet eeuwig een leidende rol zal vervullen. Het is de vraag hoe lang het dollarimperium nog stand houdt nu blijkt dat de Federal Reserve 90% van alle obligaties in de VS opkoopt.

Infographic van Addogram, klik voor een grotere versie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.