Iran wil banden met Europa aanhalen

Iran wil de handelsrelatie met Europa versterken nu de internationale sancties zijn opgeheven. Afgelopen vrijdag sloot National Iranian Oil al een deal met het Griekse Hellenic Petroleum voor de levering van aardolie, waarmee de eerste verkoop van Iraanse olie in Europa sinds het opheffen van de sancties een feit is. Het contract heeft een lange termijn en begint per direct. Ook werden er afspraken gemaakt over de €500 tot €600 miljoen aan openstaande rekeningen die Griekenland niet kon betalen vanwege de economische sancties tegen de Iraanse bankensector.

iran-oil-installationDe samenwerking tussen Iran en Europa beperkt zich niet alleen tot de levering van olie. De Iraanse president Rouhani geeft leiding aan een delegatie van 120 zakenmensen en ministers die deze week een bezoek brengen aan Rome, Parijs en het Vaticaan. Met dit bezoek probeert Iran de handelsrelatie te herstellen die door de sancties en door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten niet bepaald verbeterd is. In de delegatie die Iran naar Europa stuurt zijn niet alleen de olie- en gasindustrie vertegenwoordigd, maar ook sectoren als de bouw, landbouw en toerisme.

“Dit is een heel belangrijk bezoek. Het is tijd om deze bladzijde om te slaan en om op verschillende onderwerpen de deur te openen voor samenwerking”, zo verklaarde een Iraanse diplomaat tegenover Reuters. Eerst moet de vertrouwensrelatie versterkt worden, voordat er nieuwe handelsrelaties opgezet kunnen worden tussen het 80 miljoen inwoners tellende Iran en belangrijke Europese landen als Italië en Frankrijk.

Olie in euro?

Afgelopen zondag maakte Iran bekend nieuwe vliegtuigen te kopen van Airbus. In eerste instantie wil het land acht A380 jumbojets kopen. Op de langere termijn zou het Perzische land van plan zijn een totaal van honderd vliegtuigen bij de Franse vliegtuigbouwer af te nemen. Ook Italië denkt de komende jaren meer goederen te kunnen exporteren naar Iran. Was dat het afgelopen jaar naar schatting €1,56 miljard, de komende vier jaar neemt dat bedrag naar verwachting met €3 miljard toe tot ongeveer €4,5 miljard.

Als Iran en Europa meer gaan samenwerken zou het een logische stap zijn de olie met euro’s in plaats van dollars af te rekenen. We kunnen hier nog geen harde bewijzen voor vinden, maar het feit dat Iran prioriteit geeft aan de Europese afzetmarkt maakt dat wel aannemelijk. Dat Iran niet langer om dollars vraagt blijkt ook uit het feit dat Iran sinds kort de olie in roepies afrekent voor de Indiase markt.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *