Live: ECB rentebesluit om 14:30

De ECB zal vanmiddag om 14:30 weer een toelichting geven op het rentebesluit. De verwachting is dat de rente ongewijzigd blijft, maar dat is niet waar de financiële markten op dit moment naar kijken. Veel belangrijker is wat ECB-president Mario Draghi gaat zeggen over de toekomst van het opkoopprogramma.

De laatste maanden wordt er namelijk al volop gespeculeerd op een afbouw van het stimuleringsprogramma. De belangrijkste redenen daarvoor zijn de oplopende inflatie in de Eurozone en het feit dat ook de Federal Reserve inmiddels de eerste stappen heeft gezet richting het terugdraaien van haar QE-programma.

Meer dan €2.000 miljard aan obligaties

Sinds het begin van het opkoopprogramma van de ECB in het voorjaar van 2015 heeft de centrale bank al voor meer dan €2.000 miljard aan obligaties opgekocht. Eerst waren dat alleen staatsobligaties, maar later kocht de centrale bank ook het schuldpapier van grote Europese bedrijven. Door dit beleid is de rente nog verder gezakt.

Volgens Draghi heeft het monetaire beleid van de ECB een belangrijke bijdrage geleverd aan het herstel van de economie in de Eurozone, maar critici waarschuwen al langer voor de negatieve bijwerkingen van het QE-programma. Het zou leiden tot financiële bubbels in aandelen, obligaties en in bepaalde vastgoedmarkten, die de stabiliteit van de economie op de langere termijn kunnen bedreigen.

Het rentebesluit van de ECB (en een eventueel besluit over het afbouwen van het stimuleringsprogramma) wordt rond 14:00 verwacht. Een half uur later volgt de persconferentie, die u hieronder live kunt volgen.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *