Miljoenen aan Bitcoins gestolen

Voor de tweede keer in korte tijd zijn er veel Bitcoins gestolen. Dit keer was het raak in China, waar een wisseldienst met de naam GBL plotseling van het internet verdween. Er zijn wereldwijd verschillende wisseldiensten, waar men het virtuele geld kan bewaren en omwisselen voor echte valuta. Het GBL wisselkantoor had al een dubieuze reputatie, zo schrijft Coindesk.com. Er waren geen duidelijke contactgegevens van deze wisseldienst en het bedrijf gaf aan in Hong Kong gevestigd te zijn, terwijl haar servers in Peking stonden.

Volgens NU.nl zijn er zeker duizend mensen slachtoffer geworden van deze diefstal, omdat ze (tijdelijk) Bitcoins geparkeerd hadden op de servers van GBL. In enkele maanden verzamelde het bedrijf €3,1 miljoen aan Bitcoins. Nu het bedrijf spoorloos is verdwenen is de kans nihil dat de virtuele valuta weer terugkeert naar de klanten van GBL. Het virtuele geld wordt decentraal verhandeld en is dus vrijwel niet te traceren. Dat is een eigenschap die tegelijkertijd de sterkte en de zwakte van het alternatieve geldsysteem laat zien.

Bitcoin interessant voor hackers

Vorige week werd er in Australië ook al voor ruim €1 miljoen aan Bitcoins gestolen. Hackers braken in op de servers van inputs.io, waar een aantal gebruikers hun Bitcoins lieten opslaan in een digitale portemonnee. De site, die gerund werd door een 18-jarige jongen, beloofde zijn klanten dat de bitcoins veilig waren. Dat bleek dus toch niet het geval, want er werden vorige week 4.100 Bitcoins van zijn site weggeplukt door de Australische hackers.

Door de stijgende prijs duiken steeds meer hackers op het virtuele geld. De prijs van een Bitcoin oversteeg vorige week al het record van april dit jaar en heeft sindsdien de stijgende lijn voortgezet. Op het moment van schrijven kosten Bitcoins ongeveer $380. De volgende grafiek laat de prijsontwikkeling van de virtuele munt sinds het begin van november zien. Toen lag de prijs nog onder de $220.

Bitcoins worden steeds interessanter voor hackers

Bitcoins worden steeds interessanter voor hackers (Bron: Bitcoincharts)