Nieuwe kapitaalcontroles in China

De Chinese overheid neemt extra maatregelen om de waardedaling van de munt af te remmen, zo meldt Bloomberg. Het State Administration of Foreign Exchange (SAFE), dat de valutareserves beheert, gaat voortaan meer informatie vragen van Chinezen die hun yuan willen omwisselen voor andere valuta. De regering wil meer inzicht in de geldstromen richting buitenlandse valuta, naar eigen zeggen om witwassen en het illegaal doorsluizen van vermogen in buitenlands vastgoed tegen te gaan.

Het bedrag dat Chinezen jaarlijks mogen omwisselen voor een andere valuta is nog steeds $50.000 per persoon, maar om daarvoor in aanmerking te komen moeten zij voortaan meer gegevens verstrekken. Zo moeten Chinezen voortaan verklaren dat ze het geld niet zullen gebruiken om vastgoed, levensverzekeringen of aandelen in het buitenland aan te kopen. Ze moeten specificeren waar ze het geld voor willen gebruiken, bijvoorbeeld een zakenreis, bezoek aan familie, een medische behandeling of iets dergelijks. Ook moeten Chinezen verklaren dat het geld dat ze willen omwisselen niet van een ander geleend is.

yuan-currencyKapitaalcontroles

Chinezen die deze nieuwe regels overtreden komen op een zwarte lijst te staan. Ze mogen dan drie jaar lang geen yuan omwisselen voor buitenlandse valuta. Ook kan er een onderzoek worden ingesteld naar overtreders die het geld voor niet legitieme doeleinden gebruikt hebben.

De nieuwe kapitaalcontroles in China lijken in strijd met het Chinese beleid van de afgelopen jaren. De regering heeft de afgelopen jaren veel stappen gezet om de Chinese yuan te promoten als nieuwe handelsmunt, maar dat kan alleen als er ook vrij verkeer van kapitaal mogelijk is. Eind vorig jaar werden er in China ook al restricties opgelegd aan de import van goud, met als doel een kapitaalvlucht af te remmen.

Vlucht uit de yuan

De grootste waardedaling van de Chinese yuan in meer dan twintig jaar zorgde voor een grote kapitaalvlucht uit China. In de eerste tien maanden van 2016 vluchtte er $689 miljard aan kapitaal weg uit China. In november 2016 had de Chinese centrale bank nog $3,052 biljoen aan valutareserves, het laagste niveau in zes jaar. De valutareserve piekte in 2014 naar ongeveer $4 biljoen, maar zette daarna samen met de olieprijs een dalende trend in.

Buitenlandse beleggers en Chinese spaarders maken zich zorgen over hun vermogen en willen dat liever buiten China bewaren. De waarde van de yuan daalde dinsdag met 0,1% naar 6,9546 yuan tegenover de dollar. Daarmee nadert de munt het laagste niveau tegenover de dollar in meer dan acht jaar tijd.

Lees ook:

china-foreign-exchange-reserves

Valutareserves China dalen in rap tempo (Grafiek via Tradingeconomics)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders