Opleving van de dollar zet door, rentestijging in de VS

Voor het eerst dit jaar hadden politieke ontwikkelingen in de VS een positief effect op de dollar. De munt werd hierdoor aan zijn vierde positieve weekprestatie op rij geholpen. Het lijkt erop dat de Republikeinse leiders en de regering Trump het in een of andere vorm eens gaan worden over een pakket aan belastingverlagende maatregelen. Gezien hun resultaten tot nu toe is dit niet zo veelbelovend, maar alleen al de mogelijkheid dat zo’n pakket aangenomen wordt, is duidelijk voldoende om de dollar op te drijven in een markt die deze eventualiteit volledig had uitgeprijsd. De rally van vorige week was overtuigend en werd breed gedragen. De dollar steeg ten opzichte van elke G10-valuta en alle belangrijke valuta’s van opkomende markten, met als enige uitzondering de Russische roebel.

Volgende week is de belangrijkste risicogebeurtenis voor de valutamarkten het payroll report in de VS op vrijdag. Het headline cijfer zal beïnvloed worden door de orkanen die in de VS hebben huisgehouden. De markten zullen dit waarschijnlijk negeren, omdat het weinig nieuwe informatie biedt. De loongroeicijfers zullen meer betekenis hebben. De Federal Reserve zal erop hopen dat de loongroei sterker wordt, zodat de eigen inflatieprognose gehaald kan worden. Los hiervan zal politiek risico in de eurozone door het referendum in Catalonië en de pogingen om een coalitieregering te vormen in Duitsland wat headline risico opleveren voor de euro. Hieronder de belangrijkste valuta in detail…

Euro

Naast de opleving van de rendementen in de VS op basis van de hoop op belastingverlagende maatregelen daar werd de euro vorige week naar beneden gehaald door de terugkeer van politieke risico’s in de eurozone. De verrassend goede uitkomsten voor extreemrechts in Duitsland en de rampzalige vertoning van de sociaaldemocraten dwingt die laatsten de oppositie in. Bondskanselier Merkel zal een ongemakkelijke coalitie moeten vormen met liberalen en groenen. Het escalerende conflict tussen Madrid en de Catalaanse regionale regering over het referendum dat de laatste heeft uitgeroepen, maakte het er ook niet beter op.

De financiële markten zullen de notulen van de afgelopen bijeenkomst van de ECB op donderdag nauwlettend bestuderen. Los daarvan leveren de headline risico’s uit Spanje en Duitsland neerwaartse risico’s voor de gemeenschappelijke munt op.

Britse pond

Uit het Verenigd Koninkrijk kwam vorige week nauwelijks macro-economisch of beleidsmatig nieuws. De groeiverwachting voor het Britse pond werd iets naar beneden bijgesteld, maar die maatregel was gebaseerd op het verleden en had weinig invloed op het pond. Ook deze week zal het stil blijven; de belangrijkste risico’s komen voort uit de conferentie van de Conservatieve Partij, die headline risico’s zal toevoegen. Toch denken wij dat recente positieve geluiden over een overgangsperiode na de artikel-50-deadline het pond zullen ondersteunen, en we verwachten dat de recente opleving ten opzichte van de euro zich zal voortzetten.

Amerikaanse dollar

Weinig data deze week; de aandacht ging uit naar het politieke en beleidsmatige nieuws in de VS. De Republikeinen neigen naar een pakket belastingverlagende maatregelen gericht op verlaging van de belastingtarieven voor bedrijven – hoewel hun recente wetgevende prestaties zo slecht zijn dat we hier sceptisch over moeten blijven. Medewerkers van de Federal Reserve laten nog steeds doorschemeren dat een renteverhoging op de bijeenkomst van december te verwachten is, wat de kloof onderstreept tussen de rentetarieven op de markt en de eigen prognoses van de Fed. Nu de tariefverschillen tussen de VS en de eurozone steeds groter worden, verwachten wij dat de dollar voldoende steun zal houden.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

 • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
 • Financiering van uw aankopen
 • Marktkennis en valutadiensten op maat
 • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
 • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

13 gedachten over “Opleving van de dollar zet door, rentestijging in de VS

 • 2 oktober 2017 om 20:28
  Permalink

  De vraag is hoe Trump de belasting verlaging wil betalen? De hogere $ heeft ook de maken met de negatieve (politieke) bij verschijnselen in de E.U. en de door Draghi veel te laat te nemen maatregelen, waardoor overdreven beurskoersen en de hierdoor te verwachten gevolgen hiervan. Dit lijkt op de gekte van 2000 en 2008.

  Beantwoorden
 • 6 oktober 2017 om 15:02
  Permalink

  Als ik het verhaal goed begrijp is een stijging van de Dollar en mogelijk de Pond gebaseerd op gebakken lucht. Zijn de praatjes mooi stijgt de Dollar, twijfelt men aan het verhaal, zakt de Dollar. En dat terwijl de VS met hun onvoorstelbare staatsschuld in feite al vele malen failliet is. Nee, in werkelijkheid bepalen de Rothschilds wat er met de Dollar gebeurd. Eens?

  Beantwoorden
   • 10 oktober 2017 om 10:20
    Permalink

    Nee hoor, de Rothschlds met de rest van de familie hoe ze zichzelf ook genoemd hebben, hebben ook de westerse markt in handen. De 1% weet je wel.

    Beantwoorden
    • 10 oktober 2017 om 12:12
     Permalink

     Dat denk ik niet. Misschien wel een deel van de markt maar beslist niet de gehele markt.

     Beantwoorden
     • 10 oktober 2017 om 12:28
      Permalink

      Oh, vertel me dan eens welk deel van de (westerse) markt ze niet in handen heben, welke multinational niet van hen is. Ik heb het dus niet over het schoenmakertje op de hoek met zijn paar aandelen.

     • 10 oktober 2017 om 13:01
      Permalink

      Zoek dat maar zelf uit,welke bedrijfstak niet van hun is. Ik ga jou niet alles voorkauwen hier.

     • 10 oktober 2017 om 13:10
      Permalink

      Omdat je het me ook niet kan vertellen, want die bestaan niet. Verdiep je maar eens wat meer in de afkomst van de Rothschilds en de rest van zijn familie met al die bekende verschillende achternamen die ze aangenomen hebben.

     • 10 oktober 2017 om 14:24
      Permalink

      Dat zijn jouw woorden, niet de mijne. Wat jouw waarheid is dat is niet mijn waarheid. Verder heb ik met jou ook niks te maken.

 • 11 oktober 2017 om 13:07
  Permalink

  Een deel van de olie wordt niet meer in Dollars betaald. Het land (de VS) is al vele malen failliet. De Dollar duurder maken en de (vele) oorlogen opvoeren? Noodsprongen van een ten onder gaand systeem.

  Wilt u echt weten hoe het met de Dollar zit en wie de koers daarvan bepaald?
  http://gerritherders.blogspot.co.uk/2017/10/bestaan-er-ook-klassebewuste.html

  Genadeloos wordt hier de macht van het prive geld (Rothschild’s) bloot gelegd
  Een absoluut ‘MUST SEE’

  Beantwoorden
  • 12 oktober 2017 om 08:49
   Permalink

   De dollar is nog steeds de belangrijkste handelsmunt en dat is voor een deel natuurlijk ook het gevolg van het feit dat er in de rest van de wereld ook geld geleend wordt in dollars. Heb je als bedrijf schulden in dollars, dan heb je niet veel andere keuze dan je producten en diensten in dollars af te rekenen.

   Gisteren zag ik op CNBC troeen interessant interview over de gevolgen van een switch van petro dollar naar petro yuan. Zie hier:

   https://www.cnbc.com/2017/10/11/china-will-compel-saudi-arabia-to-trade-oil-in-yuan–and-thats-going-to-affect-the-us-dollar.html

   Beantwoorden
   • 12 oktober 2017 om 11:10
    Permalink

    a. Helemaal waar.
    b. Wouw! De Saudi Arabie olie in Yuan, dat zal me wat worden. Koning Salman is ook al (voor de eerste keer ooit) in Moskou op bezoek geweest.
    Dat pikt de VS nooit, dat wordt een Soros regime change of een rechtstreeks ingrijpen.
    Trouwens, heel interessant om te volgen hoe China de VS met hun eigen wapens, de macht van het geld, te lijf gaat.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.