Risicomijding goed voor Amerikaanse dollar

De wereldwijde sell-off op de financiële markten bleef rond Thanksgiving in de VS doorgaan. Er was geen belangrijk monetair of economisch nieuws en de valutamarkten reageerden volgens het boekje op signalen van andere risicovolle activa. Commodity-valuta´s als de Australische en de Nieuw-Zeelandse dollar en de Noorse kroon hadden het sterkst te lijden. De koers van de dollar steeg juist ten opzichte van elke andere G10-valuta, behalve tegenover de veilige havens, de Japanse yen en de Zwitserse frank. De sell-off van commodity´s bepaalde ook de prestaties van de opkomende markten, waarbij olie-importeurs als Turkije het beter deden dan exporteurs van commodity’s, vooral in Latijns-Amerika.

Deze week zal de aandacht van de valutamarkten waarschijnlijk volledig gericht blijven op politieke ontwikkelingen. Het debat voorafgaand aan de stemming in het Britse parlement over het door de EU en premier May bereikte Brexit-akkoord zal bepalend zijn, maar we hebben aankomend weekend ook de bijeenkomst van de G20. Ook kan er kan beweging ontstaan rond de impasse over de Italiaanse begroting tussen de Italiaanse regering en de Europese Commissie. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

De euro wist zijn verliezen tegenover de dollar vorige week redelijk binnen de perken te houden. Dat was een hele prestatie gezien het sombere nieuws uit de eurozone. De PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit waren alweer zwakker. De samengestelde index bereikte met 52,4 zijn laagste punt in 47 maanden. Dit duidt nog steeds op groei, maar bevestigt een zorgwekkend verlies aan momentum. Ook de inflatie wil niet oplopen.

We moeten daarom een vraagteken zetten bij onze inschatting dat de ECB in het derde kwartaal van 2019 de rente gaat verhogen. Als we hier in december geen significante rebound zien dan zullen we onze voorspelling verder in de tijd opschuiven en onze verwachting voor het niveau van de euro naar beneden bijstellen.

Britse pond

Nu we wat Brexit betreft het moment van de waarheid gaan beleven, negeren de markten het economische nieuws vrijwel volledig. Premier May en de Europese Unie hebben in het weekend de definitieve ontwerp-overeenkomst afgerond. Het drama verplaatst zich nu naar het Britse parlement. Bij de bookmakers is de kans dat het voorstel het haalt iets lager dan 50%, maar in feite weet niemand wat de uitkomst zal zijn.

Het Britse pond liet zich door het nieuws over het akkoord zondag niet uit balans brengen en wacht op de uitkomst van de stemming. Verder wordt weinig nieuws uit het Verenigd Koninkrijk verwacht, dus de handel in het pond zal de komende weken bepaald worden door het tellen van de stemmen voor en tegen het akkoord.

Amerikaanse dollar

Zoals vaak het geval is in de vakantieweek rond Thanksgiving werd ook dit jaar de handel in de dollar vooral bepaald door gebeurtenissen elders. De algemene nervositeit op de markt bracht de koers van de munt iets omhoog. Deze week zal het waarschijnlijk niet veel anders zijn. De belangrijkste gebeurtenis wordt de publicatie van de notulen van de laatste bijeenkomst van de Federal Reserve, dat zal woensdagavond gebeuren. De markten hebben op één na alle voor 2019 ingeprijsde renteverhogingen geschrapt en men wil heel graag weten of de retoriek van de Fed deze inschatting rechtvaardigt.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.