De rustige zomer op de valutamarkten werd afgelopen vrijdagnamiddag verstoord door de langverwachte toespraak van Janet Yellen. Haar expliciete uitspraak over “sterke argumenten voor verdere renteverhogingen” was onmiddellijk van groot belang voor de markten.

Volgens onze mening is dit in lijn met de consistente verkrappingsgezinde toon van recente communicatie door leden van de Federal Reserve en garandeert dit één of twee verdere renteverhogingen in 2016. Na enige twijfel reageerden de markten op de duidelijke toon van de toespraak: de dollar kon daardoor stijgen en aandelen daalden.

Deze week zal nieuws uit de Verenigde Staten de valutamarkten blijven beïnvloeden. Op vrijdag verwachten we het laatste belangrijke economische nieuws voor de septemberbijeenkomst van de Fed: het Amerikaanse banenrapport van de maand augustus. We verwachten opnieuw een sterk rapport dat een groot deel van FOMC-leden zal motiveren om te stemmen voor een verhoging van de rente. Dit zal de komende weken dan ook een goede steun blijven bieden aan de Amerikaanse dollar.


Euro

De flash PMI index voor zakelijk vertrouwen was in augustus vrij stabiel op een niveau van 53,3. Tot dusver lijkt het erop dat managers het resultaat van het Brexit-referendum hebben aanvaard en is het vertrouwen op een niveau consistent met bescheiden groei in de eurozone. Dit gemiddelde verbergt echter grote verschillen tussen nationale economieën.

Spanje groeit sterk en haalt de schouders op bij de politieke onzekerheid terwijl politieke partijen er niet in slagen om een regering te vormen. Intussen blijft Duitsland standvastig en lijkt Italië moeilijk van de grond te komen.

Als ons geen grote verrassingen te wachten staan bij de publicatie van de inflatiecijfers uit de eurozone, verwachten we dat de euro zal blijven watertrappelen terwijl investeerders worstelen met de zo goed als zekere renteverhoging door de Fed in 2016. Dit is namelijk nog niet volledig ingeprijsd door de rentemarkten, hoewel het verschil tussen de prijzen en de communicatie van de Fed de voorbije weken duidelijk is verkleind.

Amerikaanse dollar

De verkrappingsgezinde toon van Yellen tijdens haar toespraak in Jackson Hole kwam niet geheel onverwacht na andere Fed-uitspraken de afgelopen weken. De belangrijkste ontwikkeling die Fed officials nog dichter naar een tweede renteverhoging duwt, is ongetwijfeld de sterkte van de Amerikaanse arbeidsmarkt.

De zwakte van de maand mei is vergeten en het driemaandelijks gemiddelde van 190.000 extra banen voor het rapport van vrijdag ligt ver boven de verwachtingen. Nu de financiële markten het hoofd goed boven water houden in combinatie met positieve vooruitzichten voor zakelijke en consumentenbestedingen, staat er volgens ons weinig in de weg van twee renteverhogingen in 2016. Wij verwachten er één in september en één in december.

yellen-wikipedia

Janet Yellen suggereert dat renteverhoging nabij is

Britse pond

In tegenstelling tot de erg zwakke indicatoren van het zakelijk sentiment is de werkelijke activiteit in het Verenigd Koninkrijk tot nu toe sterker dan verwacht na de schok van het Brexit-referendum. De aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen daalden in juli tot ieders verbazing en de detailhandelsverkopen bleken ook positiever dan voorspeld. Dit zijn wel erg volatiele cijfers die enkel een deel van de Britse economie in kaart brengen.

Echter, de stelling dat de daling van het pond op korte termijn de economische impact van het referendum zal opvangen begint terrein te winnen. Het pond heeft sterk winst gemaakt tegenover de dollar en de euro en het lijkt erop dat de post-referendum dieptepunten tegenover beide valuta’s op middellange termijn zullen standhouden.

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl