Zwitserse centrale bank verdient 24 miljard frank aan valutareserves

De Zwitserse centrale bank heeft het afgelopen jaar 24 miljard Zwitserse frank verdiend aan haar valutareserves en aandelenportefeuille. De valutareserves, die voor het grootste deel uit staatsobligaties bestaan, leverden al 19 miljard frank aan rente op. Daarnaast verdiende de centrale bank een paar miljard aan dividend op de aandelenportefeuilles en aan de negatieve rente op reserves die Zwitserse banken bij de centrale bank parkeren.

Sinds het uitbreken van de financiële crisis van 2008 heeft de Zwitserse centrale bank vrijwel onophoudelijk de waarde van haar eigen munt moeten onderdrukken. Door een kapitaalvlucht richting de Zwitserse frank werd de munt steeds duurder, waardoor het concurrentievermogen van Zwitserse bedrijven en de toerismesector verslechterde.

Valutareserves

Om de waardestijging van de munt af te remmen drukte de centrale bank de afgelopen jaren honderden miljarden Zwitserse franken bij, die ze meteen weer inwisselde voor met name euro’s en dollars. Ook verlaagde de centrale bank de rente, om een vlucht in de Zwitserse munt te ontmoedigen.

Het resultaat van deze interventies is dat de centrale bank nu valutareserves met een waarde van omgerekend 666 miljard frank op haar balans heeft staan, meer dan tien keer zoveel als voor de crisis. De volgende grafiek laat in één oogopslag zien hoe de valutareserves in acht jaar tijd explodeerden.

valutareserves-snb-1997-2016

Valutareserves Zwitserse centrale bank (1997-2016)

Gratis geld

Als we praten over de valutareserves van een centrale bank, dan hebben we het niet over hoge stapels bankbiljetten die in een kluis liggen te verstoffen. In plaats daarvan houden centrale banken staatsobligaties aan, omdat deze binnen het huidige financiële systeem als zeer liquide en relatief veilig te boek staan. In het geval van de Zwitserse centrale bank zijn dat dus obligaties van met name Eurolanden en de Verenigde Staten. Daarover betalen deze landen rente, die in dit geval ook ten goede komt aan de centrale bank.

Zo verdient de Zwitserse centrale bank dus aan de rente die de Europese en Amerikaanse belastingbetaler moet ophoesten. En dat allemaal met geld dat een centrale bank bijna onbeperkt kan bijdrukken! Bijna onbeperkt, want als geld drukken een manier was om rijk te worden, dan waren Zimbabwe en de Venezuela nu zeer welvarend geweest…

Lees ook:

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders