Goud en zilver report (Week 13)

De goudprijs bewoog afgelopen week tussen de €1.232 en €1.258 per troy ounce, terwijl zilver schommelde tussen €707 en €723. Er dus wel enige volatiliteit in de markt, maar de kopers en verkopers houden elkaar nog steeds in evenwicht. De goudprijs veert alweer langzaam op vanaf het dieptepunt uit februari, terwijl zilver op dat lage niveau van ongeveer €710 per kilo stabiliseert. In dollars zakte de goudprijs afgelopen week van $1.609,20 naar $1.596,66 (-0,78%) en zakte de zilverprijs van $28,73 naar $28,39 per troy ounce (-1,18%).

Afgelopen week was er weinig richtinggevend nieuws voor de goudmarkt of de zilvermarkt. Op lokale markten waren er wel wat kleine ontwikkkelingen. Zo probeert Vietnam nog steeds tevergeefs grip te krijgen op de goudmarkt, dit keer door een deel van de goudvoorraad te verkopen. In Vietnam is de prijs van goudbaren hoger dan in de rest van de wereld, omdat de Vietnamese overheid de productie van goudbaren kan reguleren.

China en India

Verder werd bekend dat China haar goudproductie in 2012 verder heeft weten op te schroeven tot iets meer dan 400 ton, een aanzienlijk stijging ten opzichte van de 355 ton in 2011. Het land is nog steeds met afstand de grootste goudproducent ter wereld. Ondertussen verwacht de World Gold Council dat India dit jaar meer goud zal afnemen van de wereldwijde goudmarkt, tussen de 865 en 960 ton goud.

Cyprus

De redding van Cyprus heeft veel spaarders geschonden achtergelaten. Volgens Dijsselbloem moeten we er serieus rekening mee houden dat toekomstige reddingsoperaties op een soortgelijke manier zullen verlopen. Een groot waarschuwingsbord voor grote spaarders die meer dan €100.000 op de bank hebben staan en die met de illusie geleefd hebben dat dat geld er onder alle omstandigheden veilig staat. Dit weekend zei historicus en voormalig politicus Arend Jan Boekestijn in Business Class dat vermogende spaarders nu mogelijk hun toevlucht gaan zoeken in goud of zilver (52e minuut in de video). “Het is heel rationeel nu om je spaargeld te verminderen en, ik noem maar wat geks, zilver of goud te kopen. Of huizen, of ga zo maar door…”

Arend Jan Boekestijn heeft het ook begrepen. Denk goed na over je spaargeld als je meer dan een €100.000 op de bank hebt staan en overweeg een deel van het vermogen in 'hard assets' te stoppen. Er is al enige jaren een vlucht gaande richting staatsobligaties, al is het maar omdat mensen overheden kredietwaardiger vinden dan individuele banken. In twee maanden tijd is de rente op een Duitse staatsobligatie met een looptijd van 2 jaar gezakt van 0,3 naar 0 procent. Het illustreert de vlucht naar veiligheid. Rente compenseert al lang niet meer de inflatie en de vermogensrendementsheffing. De 'opportunity costs' om in goud te belegger worden door de alsmaar dalende rente steeds kleiner. 

Rente op Duitse staatsobligaties zakt weer naar 0% (Bron: Bloomberg)

Goudprijs in € per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in € per kilo (Bron: Goudstandaard)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.