De Nederlandsche Bank heeft in het diepste geheim een deel van haar goudvoorraad uit New York teruggehaald, zo bericht de Telegraaf vandaag. Met een geheime operatie werd 20% van de totale goudvoorraad (ongeveer 130 ton) overgebracht van de Federal Reserve in New York naar de goudkluis van de Nederlandsche Bank. De totale goudvoorraad van Nederland is ongeveer 612 ton, waarvan tot voor kort maar tien procent in Nederland opgeslagen werd. De rest lag al die jaren verspreid over New York (50%), Canada (20%) en Londen(20%). Over deze verdeling werden al eens Kamervragen gesteld door de SP.

Van 10% naar 30%

Door deze geheime operatie ligt ruim 30% van de Nederlandse goudvoorraad weer binnen de landsgrenzen. De repatriëring heeft maanden geduurd en werd onder strenge militaire bewaking uitgevoerd. Niet vreemd als je bedenkt dat 120 ton goud alleen al tegen de huidige goudkoers een waarde van bijna €3,7 miljard vertegenwoordigt. De afgelopen weken reden gepantserde trucks af en aan richting het Frederiksplein in Amsterdam om de goudstaven af te leveren. Een woordvoerder van de DNB zei daar het volgende over: “Het is niet langer verstandig de helft van ons goud in één deel van de wereld te houden. Misschien was dat tijdens de Koude Oorlog nog wenselijk, nu niet meer.”

Evenwichtige verspreiding van de Nederlandse goudvoorraad

Momenteel ligt ongeveer 30% van het Nederlandse goud weer in Amsterdam opgeslagen. Een soortgelijk percentage blijft in de Verenigde Staten liggen. In de Tweede Wereldoorlog bracht Nederland haar goudvoorraad in veiligheid, door een groot deel over te brengen naar de zwaar beveiligde goudkluis van de Amerikaanse Federal Reserve en de goudkluis van de Canadese centrale bank in Ottawa. Onder het Bretton Woods systeem heeft de Nederlandsche Bank onder leiding van centraal bankier Jelle Zijlstra veel dollarreserves omgewisseld voor goud. Dat goud werd bewaard bij het andere Nederlandse goud in de kluis van de Amerikaanse centrale bank.

Nederland heeft in het verleden veel geld verdiend aan het uitlenen van goud, maar sinds de ondertekening van het Central Bank Gold Agreement zijn ook die leasing activiteiten afgebouwd. Nu er geen verplichtingen meer op het goud rusten kan de Nederlandsche Bank het naar eigen inzicht herverdelen over de verschillende locaties. De nieuwe herverdeling, waarbij dertig procent van de totale goudreserve weer in Nederland ligt, zal de komende tijd niet worden aangepast.

Theo Besteman van de Telegraaf gaf de volgende toelichting op deze geheime operatie van de DNB: “Reden hiervoor is de tumult sinds het uitbreken van de financiële crisis, banken werden met miljarden gered, steeds door overheden. Telkens was de vraag of daar het geld wel voor was en of ons goud nog wel veilig was. Door deze operatie laat de Nederlandsche Bank zien van : Jongens we hebben het. Dat doet het altijd goed.”

Marketupdate peilde eind vorig jaar de stemming over het terughalen van de goudvoorraad. De respondenten gaven vrijwel unaniem aan dat het verstandig zou zijn als Nederland een deel van haar goudvoorraad zou terughalen uit het buitenland.

nederlands-goud

Nederland haalt een groot deel van haar goud terug naar Amsterdam