Nederland haalt 130 ton goud terug uit VS

De Nederlandsche Bank heeft in het diepste geheim een deel van haar goudvoorraad uit New York teruggehaald, zo bericht de Telegraaf vandaag. Met een geheime operatie werd 20% van de totale goudvoorraad (ongeveer 130 ton) overgebracht van de Federal Reserve in New York naar de goudkluis van de Nederlandsche Bank. De totale goudvoorraad van Nederland is ongeveer 612 ton, waarvan tot voor kort maar tien procent in Nederland opgeslagen werd. De rest lag al die jaren verspreid over New York (50%), Canada (20%) en Londen(20%). Over deze verdeling werden al eens Kamervragen gesteld door de SP.

Van 10% naar 30%

Door deze geheime operatie ligt ruim 30% van de Nederlandse goudvoorraad weer binnen de landsgrenzen. De repatriëring heeft maanden geduurd en werd onder strenge militaire bewaking uitgevoerd. Niet vreemd als je bedenkt dat 120 ton goud alleen al tegen de huidige goudkoers een waarde van bijna €3,7 miljard vertegenwoordigt. De afgelopen weken reden gepantserde trucks af en aan richting het Frederiksplein in Amsterdam om de goudstaven af te leveren. Een woordvoerder van de DNB zei daar het volgende over: “Het is niet langer verstandig de helft van ons goud in één deel van de wereld te houden. Misschien was dat tijdens de Koude Oorlog nog wenselijk, nu niet meer.”

Evenwichtige verspreiding van de Nederlandse goudvoorraad

Momenteel ligt ongeveer 30% van het Nederlandse goud weer in Amsterdam opgeslagen. Een soortgelijk percentage blijft in de Verenigde Staten liggen. In de Tweede Wereldoorlog bracht Nederland haar goudvoorraad in veiligheid, door een groot deel over te brengen naar de zwaar beveiligde goudkluis van de Amerikaanse Federal Reserve en de goudkluis van de Canadese centrale bank in Ottawa. Onder het Bretton Woods systeem heeft de Nederlandsche Bank onder leiding van centraal bankier Jelle Zijlstra veel dollarreserves omgewisseld voor goud. Dat goud werd bewaard bij het andere Nederlandse goud in de kluis van de Amerikaanse centrale bank.

Nederland heeft in het verleden veel geld verdiend aan het uitlenen van goud, maar sinds de ondertekening van het Central Bank Gold Agreement zijn ook die leasing activiteiten afgebouwd. Nu er geen verplichtingen meer op het goud rusten kan de Nederlandsche Bank het naar eigen inzicht herverdelen over de verschillende locaties. De nieuwe herverdeling, waarbij dertig procent van de totale goudreserve weer in Nederland ligt, zal de komende tijd niet worden aangepast.

Theo Besteman van de Telegraaf gaf de volgende toelichting op deze geheime operatie van de DNB: “Reden hiervoor is de tumult sinds het uitbreken van de financiële crisis, banken werden met miljarden gered, steeds door overheden. Telkens was de vraag of daar het geld wel voor was en of ons goud nog wel veilig was. Door deze operatie laat de Nederlandsche Bank zien van : Jongens we hebben het. Dat doet het altijd goed.”

Marketupdate peilde eind vorig jaar de stemming over het terughalen van de goudvoorraad. De respondenten gaven vrijwel unaniem aan dat het verstandig zou zijn als Nederland een deel van haar goudvoorraad zou terughalen uit het buitenland.

nederlands-goud

Nederland haalt een groot deel van haar goud terug naar Amsterdam

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

11 gedachten over “Nederland haalt 130 ton goud terug uit VS

 • Ben Bernanke zei toch zoiets (vrij vertaald); “goud in bezit van centrale banken is slechts een traditie”.
  SURE ! 🙂

  Beantwoorden
 • Jullie geloven wel in eens de MSM ? Hoe veklaar je dit tegen het Duitse goud wat niet terug te halen valt ?

  Beantwoorden
 • Jullie zijn wel snel om met dit MSM nieuws.Hoe verklaar je dit tegen Duitsland die geen gram bijna terug krijgt ? mvg

  Beantwoorden
  • Misschien doet Duitsland het wel in het geheim achter de schermen. Wie weet het? Dit zagen we ook niet aankomen, toch? 😛

   Beantwoorden
 • @Frank ;zou er ook ECHT 130 ton hierheen gehaald zijn of is het een geregiseerd stukje MSM ?
  Lekker om het vertrouwen terug te geven aan de burgers WAAROM ? het gaat toch allemaal weer goed ,we zijn toch uit het dal ? mvg;-]

  Beantwoorden
 • Het zou best kunnen dat ook dit (gedeeltelijk) een stuk theater is, maar dan misschien weer anders dan gedacht. Het zal voor ons allemaal wel moeilijk te controleren zijn. En dan nog, controle vandaag zegt niets over de toekomst.

  Beantwoorden
 • Weet je wat ik vreemd vind… Dit nieuws zou je toch verwachten in alle landen om ons heen als opmerkelijk!.
  Nou heb ik Bild, Guardian , HLN.be, en zelfs swissinfo zitten bekijken en kan nergens een artikel vinden over dit nieuws. Terwijl het in Nederland toch groot nieuws was. Vooral omdat Zwitserland aan de vooravond van een belangrijk referendum staat omtrent dit zelfde verhaal zou je verwachten dat alle buitenlandse kranten hier toch ook een groot artikel aan zouden besteden.
  Mijn vertrouwen in de MSM was al niet groot, maar dit legt in mijn geval weer wat meer wantrouwen in de waagschaal.

  Beantwoorden
 • Mijn vertrouwen in de overheid en de financiële wereld is het een niveau beland waarbij ik er van uitga dat alle berichtgeving bedrog is, tenzij men mij van het tegendeel weet te overtuigen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders