Het is de laatste weken bijzonder rustig in de goudmarkt. Op geopolitiek, financieel en economisch vlak zijn er weinig significante ontwikkelingen gaande die de goudmarkt richting kunnen geven. De goudprijs bleef dan ook dicht bij huis, net als de zilverkoers. Afgelopen vrijdag sloot de goudmarkt op een koers van €949,59 per troy ounce, een daling van 0,2% ten opzichte van de prijs van €951,50 van vorige week vrijdag. De zilverprijs daalde in een week tijd van €468,52 naar €462,86 per kilo, een bescheiden verlies van 1,21%.

In de Eurozone is goud even betaalbaar als vorige week, wat voor een groot deel te danken is aan de sterke euro. De wisselkoers sloot afgelopen vrijdag op $1,3886 tegenover de euro, een stijging van 1,18% ten opzichte van de slotkoers van $1,3724 per euro van vorige week.

Als gevolg van het verzwakken van de dollar stijgt de goudkoers in deze valuta met 1,12%, van $1.303,66 naar $1.318,30 per troy ounce. De zilverprijs bleef bijna onveranderd in dollars (+0,1%). In een week tijd steeg de koers van $19,97 naar $19,99 per troy ounce.

Vergeleken met het begin van dit jaar staat goud in euro’s op een winst van 8,5%. Zilver doet het wat minder goed met een winst van 1,5% year-to-date. In dollars is het rendement op de edelmetalen sinds het begin van dit jaar iets beter als gevolg van het aansterken van de euro.

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilogram

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

Goudhandel in Dubai neemt toe

De economische groei in Aziatische landen zorgt voor een toenemende vraag naar fysiek goud. India vormt al langer een belangrijke afzetmarkt voor goud, maar de laatste jaren neemt ook in andere Aziatische markten de vraag naar goud toe. Dat merken ze ook in Dubai, een belangrijk knooppunt in de internationale goudmarkt. Afgelopen jaar werd er 2.250 ton goud verhandeld in het Dubai Multi Commodities Centre (DMCC), een stijging van 73% ten opzichte van 2012. Deze ontwikkeling past in de trend van goud dat van West naar Oost verschuift.

Nieuwe beurs voor goud in Singapore

Op het blog van Koos Jansen lezen we dat er in Singapore een nieuwe beurs voor goud gelanceerd is, namelijk Allocated Bullion Solutions (ABS). Deze beurs richt zich naar eigen zeggen op vermogensbeheerders, maar ook op banken en brokers die goud als beleggingsobject willen aanbieden aan klanten. Het fysieke goud wordt aangeboden in de vorm van goudbaren van 1 kilogram en 400 troy ounce en in de vorm van gouden munten.

Volgens de World Gold Council was de investeringsvraag van goud het afgelopen jaar ongeveer 1.600 ton, een stijging van 15% ten opzichte van 2012. ABS wil een graantje mee pikken van deze groeiende markt en is van mening dat er in Singapore ruimte is voor een nieuwe beurs.