Goud en zilver report (Week 31)

De goudprijs zakte afgelopen week van €1.003,89 naar €988,39 per troy ounce, een verlies van 1,54%. De zilverprijs ging minder hard onderuit, want de beweging van €484,58 naar €481,78 per kilo staat gelijk aan een daling van 0,58%. Netto gebeurde er weinig met de waarde van uw belegging in goud of zilver, maar de prijzen werden behoorlijk heen en weer geslingerd door diverse macro-economische cijfers en door uitspraken van Ben Bernanke.

In dollars zakte de goudprijs van $1.333,29 naar $1.312,52 per troy ounce, een daling van 1,56%. De zilverprijs zakte van $20,01 naar $19,91 per troy ounce, een verlies van 0,5%. De percentages zijn vergelijkbaar met die in euro’s, waaruit we kunnen concluderen dat de wisselkoers tussen de twee belangrijkste valuta ter wereld nagenoeg gelijk bleef.

Onderstaande grafieken laten de prijsontwikkeling van goud en zilver van de afgelopen week zien. Woensdagmiddag en vrijdagochtend maakte de goudprijs een koersval van meer dan €15 per troy ounce mee. In beide gevallen volgde het herstel snel. Vrijdagochtend veroorzaakten goede macro-economische cijfers  uit de VS een daling naar €975 per troy ounce, maar later die dag veerde de goudprijs door een zwak banencijfer de goudprijs weer net zo hard op. De zilverprijs had een vergelijkbaar koersverloop.

Goudprijs week 31

Goudprijs in € per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs week 31

Zilverprijs in € per kilo (Bron: Goudstandaard)

Goud al vier weken in backwardation!

De goudmarkt verkeert ondertussen nog steeds in backwardation. Sinds 8 juli is de Gold Forward Offered Rate (GOFO) voor contracten met een looptijd van 1, 2 of 3 maanden negatief. Dat betekent dat het lenen van goud al bijna een maand duurder is dan het lenen van dollars. Een ongebruikelijk fenomeen dat wijst op krapte in de goudmarkt. Onthoudt dat de GOFO betrekking heeft op papieren claims op goud. De goudcontracten van 1, 2 of 3 maanden zijn voornamelijk bedoeld om posities in de goudmarkt af te dekken. Er wordt geen fysiek goud uitgeleend in deze transactie, slechts het gebruiksrecht van het goud wisselt van hand. De GOFO weerspiegelt de verhouding tussen de ‘papieren’ goudprijs en dollars.

Eerder hebben we op Marketupdate al een uitgebreid artikel geschreven over de Gold Forward Offered Rate. Klik hier om verder te lezen. Op de site van de LBMA kunt u data van de lease rates opvragen voor elk jaar vanaf 1989. Omdat langdurige backwardation in goud niet zo vaak voorkomt hebben we er een geactualiseerde grafiek van gemaakt die doorloopt tot 2 augustus 2013.

Goud al een maand in backwardation

De Gold Forward Offered Rates voor looptijden van 1,2 en 3 maanden

GLD blijft krimpen

Het grootste goud-ETF ter wereld, GLD, heeft de afgelopen week opnieuw wat goud ‘verloren’. Het ETF registreerde afgelopen vrijdag een voorraad van 918,64 ton goud, een daling van bijna 9 ton ten opzichte van een week geleden. Dit jaar hebben banken en brokers (de Authorized Participants van het GLD) een recordhoeveelheid goud uit het fonds gehaald. Ze kochten de afgeprijsde aandelen GLD van beleggers en wisselden deze in voor fysiek goud bij de beheerder van het GLD ETF (zie dit artikel voor een uitgebreide toelichting).

Dit jaar zakte de totale goudvoorraad van GLD van bijna 1.350 ton naar iets meer dan 918 ton, een daling van 432 ton in zeven maanden tijd!

Maar wat doen de banken met het goud dat ze uit het GLD halen? Wordt dat meteen verkocht aan centrale banken of beleggers in opkomende markten? Of hebben banken dat goud nooit zelf in bezit gehad, omdat ze het leenden bij Westerse centrale banken? Is dit een verkapte manier van centrale banken om goud terug te vorderen van de bankensector? Het zijn interessante ontwikkelingen in de goudmarkt…

GLD ETF loopt verder leegDe goudvoorraad van GLD staat op het laagste punt sinds 13 februari 2009!

3 gedachten over “Goud en zilver report (Week 31)

 • 4 augustus 2013 om 21:42
  Permalink

  Mijn waardering voor het wekelijkse Goud en Zilver report is groot.

  Is het mogelijk om bij (euro) zilver ook gewoon in troy ounce te rapporteren i.p.v. kilo’s?

  Beantwoorden
  • 5 augustus 2013 om 13:10
   Permalink

   Dank voor het compliment!

   Het is trouwens een soort van gewoonte geworden om de zilverprijs in euro’s per kilo te noteren. Dat gebeurt volgens mij vaker dan in troy ounces.

   Beantwoorden
 • 6 augustus 2013 om 18:41
  Permalink

  En toch dalen de goudprijzen weer ,alle lichten staan op groen maar de lucht gecreeerde nep aandelen gaan nog even voor.Als de bubbel hierin klapt staat er nog wat te wachten mvg Marcel

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.