Goud en zilver report (Week 51)

De goudprijs zakte de afgelopen week van €981,41 naar €977,77 per troy ounce (-0,37%) terwijl de zilverkoers van €439,43 naar €422,64 per kilo zakte (-3,82%). Aan het begin van de week gingen de prijzen van beide edelmetalen samen met de olieprijs onderuit, daarna wist goud het koersverlies grotendeels ongedaan te maken. Dat gold niet voor zilver, dat op weekbasis opnieuw een forse daling liet zien.

Goud heeft beleggers in de eurozone dit jaar gecompenseerd voor de waardedaling van de munt. Terwijl de goudkoers in euro’s dit jaar 12% wist te stijgen staat de koers in dollars 0,5% lager dan begin dit jaar. Voor zilver was 2014 opnieuw een slecht jaar, want de prijs in dollars daalde met 17,4% en in euro’s met 7,4%.

goudprijs-21dec2014

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs-21dec2014

Zilverprijs in euro per kilo (Bron: Goudstandaard)

Euro verliest terrein

In dollars zakte de goudprijs van $1.222,66 naar $1.195,78 per troy ounce (-2,2%), terwijl zilver van $17,03 naar $16,07 per troy ounce zakte (-5,64%). De grotere verliezen in dollars laten zien dat de dollar weer wat sterker is geworden ten opzichte van de euro. De wisselkoers met de euro staat op het moment van schrijven op $1,2229, het laagste niveau sinds juli 2012. Om dat in perspectief te plaatsen, de vorige keer dat de euro zo zwak stond tegenover de dollar was vlak voordat Draghi zei dat hij alles zou doen om de euro te redden.

De zwakte van de euro komt deels door het gebrek aan krachtig economisch herstel in de Eurozone en deels doordat financiële markten anticiperen op nieuwe stimuleringsmaatregelen van de ECB. Maar de lage wisselkoers is voor een deel ook toe te schrijven aan de sterkere dollar. De dollarindex, die de waarde van de Amerikaanse munt vergelijkt met een mandje van andere valuta, staat bijna op 90. Dat is het hoogste niveau sinds het voorjaar van 2009. Kijken we verder terug in de tijd, dan zien we dat de dollar ooit veel hoger heeft gestaan ten opzichte van andere belangrijke valuta dan nu.

euro-dollar-wisselkoers

Euro was sinds juli 2012 niet zo zwak tegenover de dollar

usdx-historical

De sterke dollar was in het verleden nog veel sterker…

Verkoop goud in Duitsland trekt aan

Volgens de Duitse smelterij Degussa is er in november meer goud gekocht dan in voorgaande maanden. Goudstandaard schrijft dat de verkoop in deze maand 40% hoger lag dan het maandelijkse gemiddelde van 2014. De smelterij schat de Duitse vraag naar fysiek goud in november op 15 ton,wat betekent dat er in die maand gemiddeld €450 miljoen werd omgezet in fysiek goud. Lees meer op Goudstandaard.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders