Dow Jones Koers

Een van ‘s werelds meest beroemde indices is waarschijnlijk de Dow Jones. Je hoort dan ook dat het in het nieuws regelmatig over de Dow Jones gaat. Dat komt met name vanwege het feit dat de Dow Jones index een belangrijke graadmeter is voor de Amerikaanse economie. Aan de koers van de Dow Jones kun je vaak zien hoe de totale Amerikaanse economie er voor staat. In Nederland heb je een vergelijkbare index, genaamd AEX. De AEX is een Nederlandse index, die bestaat uit de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven van ons land. De Dow Jones bestaat uit 30 van de grootste bedrijven in Amerika. Hieronder zijn behoorlijk wat bekende namen zoals Microsoft, Amazon en Coca Cola.

Het grote verschil tussen de Dow Jones en AEX index is dat de wegingsfactor bij de Dow Jones voor elk bedrijf even hoog is. Bij de AEX is het mogelijk dat een bedrijf een wegingsfactor van maximaal 15% heeft. Toch klinkt er in de Verenigde Staten steeds vaker kritiek op het feit dat de Dow Jones gezien kan worden als graadmeter voor de economie. Dat heeft te maken met het relatief lage aantal bedrijven dat beursgenoteerd is. Hierdoor levert de koers van de Dow Jones volgens critici niet altijd meer een beeld op dat overeenkomt met de koers van de Amerikaanse economie.

Hoe is de Dow Jones ontstaan?

Oorspronkelijk is de Dow Jones opgericht als Dow Jones Industrial Average, maar later is deze naam dus verkort tot Dow Jones. Bij de oprichting van de index in 1896 bestond de Dow Jones uit 12 toonaangevende Amerikaanse bedrijven, zoals de American Sugar Copany, de United States Rubber Company en de U.S. Leather Company. Deze bedrijven bestaan tegenwoordig niet meer of maken geen deel meer uit van de Dow Jones, al maakte General Electric als bedrijf tot 2018 nog wel deel uit van de Amerikaanse index.

Het is je misschien al opgevallen dat de oorspronkelijk leden van de Dow Jones overwegend industriële bedrijven waren. Dat is tegenwoordig wel even anders. Hoewel de huidige leden van de Dow Jones uit verschillende sectoren komen, is toch vooral de dominantie van techbedrijven opvallend. De populariteit van Dow Jones aandelen heeft vooral te maken met de stabiliteit van de index. Door de jaren heen is de samenstelling van de 30 bedrijven slechts 55 keer veranderd, wat natuurlijk erg weinig is als je bedenkt dat de index al ruim 125 jaar bestaat. De stabiliteit wordt natuurlijk nog versterkt doordat het hier om een index gaat. Die zijn immers altijd relatief stabiel, aangezien je door in een index te beleggen eigenlijk altijd belegt in alle bedrijven die onderdeel zijn van die index.

Openingstijden van de Dow Jones

Wie de Dow Jones koers op de voet wil volgen, moet natuurlijk op de hoogte zijn van de openingstijden. Je bent logischerwijs afhankelijk van Amerikaanse tijden, dus je zult je leven er een beetje op moeten aanpassen. De Dow Jones is iedere werkdag geopend van 16.30 Nederlandse tijd tot 23.00 Nederlandse tijd. De openingstijden zijn dus hetzelfde als voor de NASDAQ en de New York Stock Exchange. Het live volgen van de Dow Jones kan tegenwoordig gelukkig eenvoudig bij tal van online brokers. Het op de hoogte blijven van de Dow Jones is dus absoluut geen probleem.

De werking van de Dow Jones

De Dow Jones is, zoals eerder al aangegeven, een prijsgewogen index. Dat in tegenstelling tot de AEX. Wat dat betreft is de Dow Jones een stuk overzichtelijker en dus makkelijker te begrijpen. Je hoeft je immers alleen te focussen op de prijs van een aandeel. De waardes van alle 30 aandelen die onderdeel uitmaken van de Dow Jones worden bij elkaar opgeteld en vervolgens gedeeld door een getal dat vooraf is afgesproken.

Futures bij Dow Jones

Het is ook mogelijk om in futures te investeren bij de Dow Jones. Futures zijn eigenlijk een soort contracten die je afsluit, waarmee je flink veel geld kunt verdienen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een contract af te sluiten voor 70 keer de index. Dat houdt in dat je 70 euro ontvangt voor elk punt dat de Dow Jones index stijgt. Andersom geldt dat ook natuurlijk: als de Dow Jones een punt daalt, verlies je 70 euro. Het is dus van belang om kennis van zaken te hebben, alvorens je begint met het investeren in futures. De Dow Jones zou zo maar 5 punten kunnen dalen op een dag. Aangezien dat een verlies van (5×70=) 350 euro zo opleveren, moet je dat verlies wel op kunnen vangen.

De Dow Jones is dus erg veelzijdig. Er zijn verschillende manieren om te beleggen. Je kunt investeren in futures, trackers, een beleggingsfonds of simpelweg in de aandelen. Elke belegger heeft zijn eigen voorkeur. Voorop staat dat je je natuurlijk moet verdiepen in de beleggingsvorm, anders kom je voor onvoorziene verrassingen te staan en verlies je wellicht onnodig geld.