AEX koers

Wanneer je voor het eerst kijkt naar de verschillende beleggingsproducten op platforms, kom je al snel de term AEX tegen. Waar staat AEX voor? Wat vind je op de AEX? Hoe kun je handelen in producten die op de AEX worden aangeboden? Op deze pagina vind je het antwoord op dergelijke vragen. Naast de AEX heb je in Nederland ook de AMX en de AScX. Het zijn alle drie beursindices.

Wat verstaat men onder de AEX?

AEX is een afkorting van Amsterdamse Exchange Index. Zoals reeds genoemd gaat het hier om een beursindex, welke een beeld geeft van de manier waarop de koers van de grootste aandelen in Nederland zich ontwikkelen. Het gaat om de 25 partijen met de grootst marktkapitalisatie. Onder marktkapitalisatie verstaat men de waarde van de aandelen van een bedrijf volgens de beurskoers. Je berekent het door het aantal uitstaande aandelen te vermenigvuldigen met de koers op een bepaald moment. Men noemt de marktkapitalisatie ook wel beurswaarde van een bedrijf. Bekende bedrijven die je terugvindt op deze AEX zijn onder meer ASML, Shell en Unilever.

Bedrijven die onderdeel zijn van de AEX worden naar marktwaarde gewogen. In die zin, dat een partij met een hogere marktwaarde een grotere invloed heeft op de ontwikkeling van de AEX. Stijgt een partij als ASML of Shell, dan zal de waarde van AEX ook stijgen. Zelfs wanneer een kleinere partij in waarde daalt.

Online AEX-koers in de gaten houden

Er zijn verschillende websites waarop de AEX-koers realtime te volgen is. AEX is onderdeel van Euronext. Op haar website vind je de huidige waarde van de AEX. Euronext beheert ook verschillende andere beursindices. Denk aan beursindices in Brussel, Milaan en Oslo.

Ben je op zoek naar de AEX aandelen koersen? In dat geval kun je een account aanmaken bij een handelsplatform waar deze aandelen worden aangeboden. Voorbeelden zijn Plus500, DEGIRO en bijvoorbeeld eToro. Op deze platformen wordt een handig overzicht geboden met de laatste koers van de verschillende AEX aandelen. Via deze aanbieders kun je in veel gevallen ook handelen in aandelen van bedrijven die onderdeel zijn van de AMX. Dit is de beursindex met de middelgrote bedrijven in Nederland. Eens in de zoveel tijd wordt beoordeeld of partijen op de AMX kunnen worden overgeheveld naar de AEX. Dit gaat ten koste van de op dat moment kleinere partijen op de AEX index.

Handelen in AEX aandelen

Het handelsvolume van Nederlandse aandelen is het grootst, wanneer je voor aandelen van bedrijven op de AEX index kiest. Het maakt dat particuliere orders voor deze aandelen vrijwel altijd direct worden uitgevoerd, mits het bod overeenkomt met de prijs waartegen aandeelhouders hun aandelen op dat moment bereid zijn om te verkopen. Investeren in losse AEX aandelen brengt risico’s met zich mee. In die zin, dat de waarde van je portefeuille relatief snel kan dalen in een korte tijd. Andersom kan de waarde hiervan ook hard stijgen bij gunstige ontwikkelingen rond het bedrijf waarin je geïnvesteerd hebt.

AEX indexfonds een gediversifieerd beleggingsproduct

Ben je op zoek naar een iets minder risicovolle investering? In dat geval kan een AEX indexfonds een interessante optie zijn. Zo’n fonds beweegt qua waarde mee met de AEX-koers. Dit betekent dat je voor een gediversifieerde portefeuille kiest met daarin aandelen van 25 verschillende bedrijven. Houd er rekening mee, dat het aandeel van grotere Nederlandse bedrijven in dit geval groter is dan het aandeel van kleinere bedrijven. In die zin verschilt de keuze voor een AEX indexfonds van zelf in ieder van deze 25 bedrijven een vast bedrag investeren.

Een AEX fonds wordt ook wel een tracker of ETF genoemd. ETF staat hierbij voor Exchange Traded Fund. Bij sommige aanbieders is handelen in een ETF die een bepaalde beursindex volgt gratis. Zoek bij jouw broker uit hoe je zo voordelig mogelijk in een AEX tracker kunt handelen.