NYSE Koers

Veel mensen kennen NYSE als de New York Stock Exchange. De Amerikaanse beurs behoort al jaren tot de grootste en meest bekende effectenmarkten ter wereld. Niet voor niets, de NYSE kenmerkt zich door het grote aantal schreeuwende Amerikanen, die de beste deals hopen te verkrijgen bij de handel in aandelen en andere beleggingsproducten. Je vindt de NYSE aan Wall Street in het district Manhattan. Mocht je in de Verenigde Staten zijn, dan is de beurs absoluut het bezoeken waard. Je kent de NYSE wellicht uit de film “The Wolf of Wall Street”.

In dit artikel lees je meer over de NYSE en de wijze waarop je kunt profiteren van een stijgende NYSE koers. Welke bedrijven zijn actief op de New York Stock Exchange? Hoe is de NYSE index tot stand gekomen? Is de NYSE hetzelfde als de NASDAQ?

Introductie van de New York Stock Exchange

De New York Stock Exchange is niet de enige grote aandelenmarkt in Amerika. De beurs gaat te werk naast de NASDAQ, waarop met name de grote technologiebedrijven actief zijn. Belangrijk verschil is dat de NYSE lange tijd bekend stond om de schreeuwende handelaren, terwijl er op de NASDAQ al enige tijd automatisch gewerkt wordt aan de hand van grote schermen en ronkende computersystemen. De tijd dat transacties enkel met de hand werden uitgevoerd op de New York Stock Exchange is inmiddels wel voorbij. Ook op de NYSE wordt steeds meer automatisch gehandeld.

Diversiteit van de NYSE index

Waar de NASDAQ-index voornamelijk grote technologiebedrijven bevat, geldt voor de NYSE index dat deze veel breder gediversifieerd is. Mede door het feit, dat er niet alleen Amerikaanse bedrijven actief zijn op deze beurs. Je vindt er ook verschillende bedrijven die wereldwijd opereren. Wist je dat je onder meer Shell en ASML terugvindt op de Amerikaanse beurs? Ook de Alibaba Group staat genoteerd aan de NYSE index.

Inspelen op een wijzigende NYSE koers

Als belegger wil je kunnen profiteren van een wijzigende NYSE koers. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Zoek naar interessante losse aandelen op de New York Stock Exchange. Naast de eerder genoemde bedrijven vind je deze effectenbeurs in New York ook The Coca-Cola Company, Boeing, Motorola, Twitter, Unilever en bijvoorbeeld Foot Locker. Belangrijk bij de keuze voor de aankoop van losse aandelen op de New York Stock Exchange is het feit, dat je beleggingsportefeuille zo gediversifieerd mogelijk moet zijn. Op deze manier minimaliseer je het risico op een groot verlies. Er zijn verschillende cyclische markten. Als de ene markt daalt, kan een andere markt stijgen. Met een gediversifieerde portefeuille zal je op deze manier gemiddeld genomen een positief rendement behalen in een gemiddeld beursjaar.

Investeren in een NYSE ETF

Naast de mogelijkheid om zelf een mandje van aandelen samen te stellen, kun je ook kiezen voor een investering in een NYSE ETF. ETF is een afkorting voor exchange traded fund, een beleggingsproduct die de koers volgt van een beursindex. In dit geval is dat de New York Stock Exchange koers. Het grote voordeel van een ETF ten opzichte van zelf aandelen combineren, is het feit dat een ETF van de New York Stock Exchange voor een goede diversiteit aan sectoren, aan kleine en grote bedrijven en zelfs aan verschillende landen zorgt. Daarbij is het vaak veel goedkoper om te handelen in een ETF, dan in losse aandelen. Bij een ETF betaal je immers eenmaal transactiekosten, terwijl je bij losse aandelen per aandeel transactiekosten betaalt.

Factoren die New York Stock Exchange koers bepalen

Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de New York Stock Exchange koers. Denk bijvoorbeeld aan geopolitieke spanningen tussen verschillende landen. Onder meer spanningen tussen Amerika en Rusland of bijvoorbeeld Amerika en China hebben in het verleden meermaals voor een dalende NYSE koers gezorgd.

Daarbij kan een financiële crisis, zoals we die nog kennen uit 2008 zorgen voor een flinke correctie op de beurs. Vrijwel alle bedrijven daalden tijdens deze recessive in waarde, wat terug te zien was aan de NYSE koers.