NASDAQ koers

Wereldwijd zijn verschillende beursindices van elkaar te onderscheiden. In Nederland kennen we de AEX en bijvoorbeeld de AMX voor middelgrote bedrijven. Kijk je naar Amerikaanse beursindices, dan is de NASDAQ voor veel mensen de bekendste. Op deze pagina lees je meer over de NASDAQ en de handel in aandelen op deze beurs. Waar staat NASDAQ eigenlijk voor? Is het verstandig om te investeren in een NASDAQ tracker op een beleggingsplatform? Je vindt in dit artikel het antwoord op dergelijke vragen.

Introductie van de NASDAQ

NASDAQ is een afkorting van National Association of Securities Dealers Automated Quotations. Op deze beurs wordt voornamelijk gehandeld in aandelen van bedrijven, die vallen binnen de technologiesector. Bekende voorbeelden van deze bedrijven zijn onder meer Google, Apple en Amazon. De beurs werd in 1971 opgericht en behoort al jaren tot de populairste indexen wereldwijd. Wist je dat de NASDAQ de eerste elektronische beurs was? Het is onder andere om deze reden dat de NASDAQ ook wel schermenbeurs genoemd wordt. Daarnaast worden transacties op de NASDAQ volledig automatisch uitgevoerd. Er komt geen menselijk handelen meer aan te pas.

Op dit punt verschilt de NASDAQ van de New York Stock Exchange. De NYSE index kenmerkt zich juist door het grote aantal mensen wat al schreeuwend over de beursvloer loopt om transacties uit te kunnen laten voeren.

NASDAQ-100 onderdeel van de NASDAQ

Wellicht is je bij het vergelijken van verschillende beursindex opgevallen, dat er ook een NASDAQ-100 bestaat. De NASDAQ-100 is onderdeel van de NASDAQ-index en bevat, zoals je wellicht al vermoedde, slechts de 100 grootste fondsen aan deze beurs. Vergelijk het met de Nederlandse AEX, waarbinnen de 25 grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven vallen. De NASDAQ als geheel bevat meer dan 3.000 fondsen. Het geeft aan hoe groot de Amerikaanse beursindex is.

Handelen in de NASDAQ-index en aandelen

Er zijn verschillende manieren om te handelen in de bedrijven die onderdeel zijn van de Amerikaanse NASDAQ- index. Investeer in losse aandelen, of ga voor een NASDAQ indexfonds. Het voordeel van een fonds ten opzichte van losse aandelen is het feit, dat een fonds direct leidt tot een gediversifieerd portfolio. Je investeert immers in een mandje van meerdere aandelen. Mocht de omzet van een bedrijf X tegenvallen, dan heeft dit een minder grote impact op de waarde van je beleggingsportefeuille bij een NASDAQ-index tracker. Andersom is het verwachte rendement van een dergelijke investering vaak ook iets minder hoog dan bij een fonds.

Het voordeel van een ETF ten opzichte van zelf een mandje van aandelen samenstellen is het feit dat de kosten voor het handelen hierin bij brokers lager liggen dan de kosten voor losse aandelentransacties.

Factoren die NASDAQ koers beïnvloeden

In de afgelopen jaren is de NASDAQ koers flink gestegen. Deze stijging volgt op een correctie in 2008. Dat jaar kreeg de wereld, Amerika in het bijzonder, te maken met een economische bankencrisis. Het heeft de koers van verschillende Amerikaanse bedrijven doen laten kelderen, wat terug te zien is in de NASDAQ grafiek. Sinds dat moment heeft de koers van de NASDAQ zich hersteld. De index brak zelfs het ene na het andere record.

De kans op een vergelijkbare bankencrisis als in 2008 lijkt relatief klein. Het beleid is zodanig gewijzigd, dat eenzelfde crisis niet snel nog eens op zal spelen. Er zijn echter andere factoren die invloed hebben op de koers van beursgenoteerde bedrijven in Amerika. Denk bijvoorbeeld aan geopolitieke ontwikkelingen. Zeker een land als Amerika is hier gevoelig voor, gezien haar status en aanzien in de wereldpolitiek. Conflicten met Noord-Korea, China of bijvoorbeeld Rusland liggen altijd op de loer en kunnen de NASDAQ koers negatief beïnvloeden. Ook een pandemie zoals bij COVID-19 kan de waarde van bedrijven op de NASDAQ-index doen laten dalen.