Kapitaalstromen

Het zijn de stromen van economisch en financieel kapitaal die aangeven wie op een bepaald moment arm of rijk (welvarend) is. Kapitaal vliegt de wereld over in een zoektocht naar rendement, maar komt uiteindelijk altijd weer terug naar de thuisbasis. Laten we ons richten op één specifiek aspect van dit economische en financiele kapitaal in de financiele globalisering. Er is teveel kapitaal voor te weinig economie.

Deze disproportie groeit systematisch, net als de systematische onbalans van wereldwijde schulden (en de marktkapitalisatie van aandelenmarkten) versus het bruto binnenlands product. De massa’s van schuldkapitaal (tientallen biljoenen), wat men ook wel hot money noemt, wordt systematisch gedekt door steeds minder reële economie en steeds meer financiële economie. De extreem vermogende mensen van deze wereld (High Net Worth) hebben de taak om een snel groeiend volume aan kapitaal te beheren, een volume dat nu al een omvang heeft van +/- $50 biljoen.

Vandaag de dag is er een massale vlucht naar liquiditeit, gedreven door zorgen over de veiligheid van het kapitaal. Momenteel laten de kapitaalstromen in dollars nog geen verlies van vertrouwen zien, nu ze vruchtbare bodem verlaten en terugkeren naar de Verenigde Staten. De dollar obligatiemarkt laten nog geen daling zien! De verwachtingen worden nog steeds gedomineerd door gevaarlijke volatiliteit en door de verwachting van verdere geldontwaarding. Het grote kapitaal van deze wereld kan nog steeds schuilen in de alsmaar uitdijende hoeveelheid dollar schuldpapier. Dollarobligaties hebben nog steeds hun uitstraling van kwaliteit.

Financieel kapitaal

Economisch kapitaal stroomt nog steeds in toenemende mate in de gigantische vijver van financieel kapitaal! Dat is het bewijs dat er iets verrot is in de wereldwijde schuld gedreven economie. We zijn op weg naar een depressie als dit zo doorgaat. Alle uitbundige monetaire expansie bereikte nooit de fysieke economie.

Het vertrouwen in de vijver van financieel kapitaal moet kosten wat kost groot blijven, omdat er simpelweg geen alternatief is. Dat is een zeer oncomfortabele en deprimerende catch-22 situatie. En dat wordt nog nijpender als het financieel kapitaal disproportioneel in volume toeneemt ten opzichte van tastbare waarde. Maar moeten de volgende kapitaalstromen heen?!

Tegen de huidige goudprijs is de fysieke goudmarkt veel te klein om instroom uit de gigantische hoeveelheid rondzwervend financieel kapitaal op te vangen. Hoe kan het financieel kapitaal ooit significante hoeveelheden fysiek goud kopen als China dat kleine beetje goud dat beschikbaar is opkoopt? Financieel kapitaal wordt gevangen gehouden in de financiele industrie en moet er maar op vertrouwen dat de financiele markten liquide en veilig blijven.

De juiste naam voor de huidige situatie is systemische schuldencrisis. Hoe lang kunnen we het vertrouwen n liquiditeit en het geloof in veiligheid vasthouden? De economische onbalans neemt niet af, ze wordt juist groter…

Geen uitweg

De aanhoudende onbalans tussen het economische en het financiële kapitaal blijft het vertrouwen in dit systeem ondermijnen. Het financiele kapitaal zal zich steeds onveiliger voelen en zal een harde les moeten leren, zonder een mogelijke ontsnappingsroute.

Wat als de goudprijs aanzienlijk stijgt (in de tienduizenden dollars per troy ounce) en de fysieke goudmarkt een alternatief wordt voor 1% van de kapitaalstromen… Dan is de goud-waarde-standaard geboren en zal deze zich verder uitkristalliseren. Wordt de papieren goudmarkt binnenkort te klein voor financieel kapitaal om doorheen te stromen?

Door: 24 karaat / Vertaald door: Frank Knopers

Disclaimer: De artikelen van gastschrijver 24 karaat zijn op persoonlijke titel geschreven en hoeven daarom niet altijd de visie van Marketupdate te vertegenwoordigen. Marketupdate geeft geen beleggingsadvies en de artikelen van 24 karaat moeten ook niet als zodanig worden aangemerkt. Marketupdate heeft geen geld ontvangen of betaald voor de bijdragen van 24 karaat.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Kapitaalstromen

 • het lijkt op een natte droom…. maar vroeg of laat gaat het er van komen.. goud (en zilver) schieten verticaal omhoog!

  Beantwoorden
 • 24 karaat

  G20 pompt 1500 miljard euro in wereldeconomie

  Op de G20-top in het Au­stra­li­sche Syd­ney heb­ben de mi­nis­ters van Fi­nan­ciën zich geënga­geerd om de mon­di­a­le groei de ko­men­de vijf jaar met 2 pro­cent op te krik­ken bo­ven­op de nor­ma­le groei.

  En dan maar lullen over tapering en deflatie en deleveraging. Die beoogde +2% groei zal nauwelijks in de produktieve ekonomie terecht komen en dus geen duurzame jobs opbrengen. Meer schuldkreatie om de bestaande schuld kredibel te houden terwijl de verarming als een dominoreeks doorloopt.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *