Politieke Economie en Goud

Het gehalte aan staatsbemoeienis in gans het Westers economisch gebeuren is na wereldoorlog II continu toegenomen. Uw baan of onderneming is nu bijna volledig overgeleverd aan het niet aflatende staatsdirigisme. De private en collectieve welvaart & welzijn worden nu volledig bepaald door het management van de *verzorgingsstaat*. Het systeem van politieke economie heeft niks liberaals meer. We zitten nu allemaal gevangen in de *big brother* staatsgreep. Alle individuele creativiteit gaat voor de bijl door het politiek mismanagement van de pseudo staat met z’n schijndemocratie. In deze tekst gaan we enkel in op slechts één aspect van dit politiek economisch systeem. Het is een *schuld gedreven* systeem waar onproductiviteit en non-meritocratie nu hoogtij vieren !

Schuld gedreven politieke economie

Vele jobs en ondernemingen kunnen enkel nog blijven bestaan dankzij de schuld drijving. Daarom zijn ze ook steeds minder duurzaam en overgeleverd aan de wanbeherende willekeur van de verzorgingsstaat. Dit is allemaal gegroeid uit de doffe ellende van twee Wereldoorlogen. Een welvarend mens die veel te verliezen heeft mobiliseer je niet zo vlug meer als kanonnenvoer. Maar dit systeem van *schuld gedreven politieke economie* is fout gelopen en zal daarom ook falen. Dit falen zijn we nu aan het ondervinden. We willen maar niet inzien hoe ver het foute systeem al gevorderd is. Daarom blijft het ook allemaal maar bij nefast politiek interveniëren, schuld subsidiëren & dirigeren. Alle schuldplafonds worden omhoog geduwd met steeds minder duurzaam economisch resultaat.

Op dit schuld gedreven, politiek economisch systeem, is zich dan een enorme financiële industrie gaan enten. Deze financiële industrie moet dan uw opgeslagen verdienste representeren!? Die vermeende rijkdom is evenwel afkomstig uit een *schuld gedreven* politieke economie. Hoe kan hier dan nu mogelijks sprake zijn van rijkdom (opslag)? De schuld-rijkdom wordt liquide gehouden enkel en alleen door nog meer schuld aanvoer. Die kunstmatige liquiditeit moet ons behoeden voor argwaan en wantrouwen tegenover de verzorgingsstaat. The show must go on.

De staatszekerheden van weleer smelten nu als sneeuw voor de zon: http://www.express.be/articles/nl/column/wat-niemand-u-vertelt-het-einde-van-de-zekerheid/199355.htm

Paradox

Het foute en falende systeem resulteert vandaag, tot ieders verbazing, in een forse goudprijs daling!? Juist omdat alle zekerheden aan het wegsmelten zijn. En dat is een *moeilijke* paradox. Een verdere stijging van de goudprijs zou het systeem-falen onomstotelijk bewijzen. En dat moet natuurlijk, kost wat kost, vermeden worden. Dit bewijst dan ook meteen de hoogste belangrijkheid van  goud als universele *indicator*! Niet in het minst in goud zijn functie als schuld thermometer (falingsbarometer). Een vlucht in goud is de ultieme motie van wantrouwen. Ook de wanbeherende centrale banken mogen/kunnen het goud collateraal (voorlopig) nog niet optimaal aanvoeren wegens het publieke wantrouwen dat dit opwekt. Hetzelfde fenomeen deed zich voor in de 60-er/70-er jaren tijdens de London Gold Pool-I periode.

Nu, 45 jaar later, staat het Westerse systeem er in alle opzichten véél slechter voor dan toen! Vandaag is het systeem falingsrisico een veelvoud van de vorige systeemcrisis periode. De vermeende zekerheid van de verzorgingsstaat ligt in de weegschaal.

Op Comex zien we een nieuw historisch extreem voor goud opduiken, terwijl er wel degelijke bewijzen zijn dat de accumulatie van fysiek goud in het Oosten aanhoudend oploopt. Deze oplopende divergentie zal later in de vrijgoud geschiedenisboeken een prominent plaatsje krijgen. Omdat de goud paradox van vandaag eigenlijk niet zo paradoxaal is als ze wel lijkt wegens de beheerste vlucht in fysiek goud door al wie systeeminzicht heeft verworven. Dit is het Grote fundamenteel verschil met de eerdere goudprijs ontwikkeling van 1960 naar 1980 toe (London Gold Pool I)!

Als we de lopende evolutie van de totale assets van alle US Federal Reserve banks extrapoleren naar 2016, zouden deze verdubbelen ($7 biljoen)! Gevolg van de systemische schuld drijving die *noodgedwongen* onverminderd moet verder oplopen omwille van het foute & falende systeem van politieke economie. Uiteindelijk zal fysiek goud – in privaat bezit – de enige rijkdom reserve opslag zijn die overeind blijft wanneer alle andere vermeende rijkdom opslag producten in de financiële industrie crescendo devalueren.

Balanstotaal Federal Reserve

Balanstotaal Federal Reserve (Bron: St. Louis Fed)

Beste lezer,

We staan nu allemaal voor dezelfde moeilijke keuze. Blijven we geloven in het (foute & falende) systeem of stappen we daar uit door het vrijgoudspoor te volgen!? De overgrote meerderheid stelt zich die vraag niet eens. De anderen opteren voor een compromis, al dan niet noodgedwongen, door slechts een klein beetje uit het systeem te stappen met een klein beetje fysiek goud. De kleine goudmetaal houder dreigt nu de handdoek in de ring te gaan werpen omdat de goudprijs daling hem/haar de daver op het lijf brengt. Alleen een fors dalende goudprijs is in staat om dat klein-goud los te weken bij het ontgoochelde grote publiek. Ondertussen blijft het goedkoper goudmetaal vloeien naar de accumulerende goud grootgrutters met een langere termijn visie. Voornamelijk naar het Oosten.

Vooruitzicht

De Grote devaluatieschok zal plotsklaps toeslaan als een dief in de nacht. Het is de enige uitweg voor een in het nauw gedreven falend systeem. We hebben nu te maken met een *systeem crisis*.

Door: 24 karaat

Disclaimer: De artikelen van gastschrijver 24 karaat zijn op persoonlijke titel geschreven en hoeven daarom niet altijd de visie van Marketupdate te vertegenwoordigen. Marketupdate geeft geen beleggingsadvies en de artikelen van 24 karaat moeten ook niet als zodanig worden aangemerkt. Marketupdate heeft geen geld ontvangen of betaald voor de bijdragen van 24 karaat.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Politieke Economie en Goud

  • WAIT : belangrijke opmerking bij bovenstaande grafiek!

    Those of us who understood how QE works at an operational level were never worried about it causing high inflation. In fact, the threat of deflation or disinflation was always the bigger threat from QE. You didn’t need an economic “model” to figure this out. You just needed to understand double entry bookkeeping, some banking basics and a basic framework of the monetary system. It’s strange that it took so many smart people so long to figure this out….

    Wait – QE Might be Deflationary?

    http://pragcap.com/wait-qe-might-be-deflationary

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *