Goud-ETF’s zien in januari weer toename aan instroom

Bron: WGC

Goud-ETF’s zagen in januari wereldwijd weer een instroom, in totaal werd er 13,8 ton goud toegevoegd. Dat betreft een stijging van 0,4 procent of 1 miljard dollar.

Dit mag positief nieuws heten na twee opeenvolgende maanden van uitstroom in november en december, dat in totaal 148,8 ton bedroeg.

Het wereldwijd beheerd vermogen (assets under management of AUM) staat nu op 3.765 ton (226 miljard dollar), wat 4 procent lager is dan het record begin november op 3.915,8 ton (244 miljard dollar).

Europese fondsen waren goed voor het leeuwendeel aan instroom, terwijl Noord-Amerikaanse fondsen een uitstroom kenden van 6,3 ton (min 0,2 procent AUM).

De deelnemingen in Europese fondsen stegen met 17,5 ton (1,1 miljard dollar, plus 1,2 procent). In Azië genoteerde fondsen zagen een kleine instroom van 0,3 procent of 19,2 miljoen dollar.

Andere regio’s zagen bij elkaar opgeteld een instroom van 2,7 ton goud, een stijging van 4,9 procent.

De Invesco Physical Gold in het Verenigd Koninkrijk voerde de instroom aan, terwijl de SPDR® Gold Shares in de VS de grootste daling liet optekenen.

Invesco Physical Gold zag een toename van 3 procent, wat een waarde vertegenwoordigd van 421 miljoen dollar. Daarna volgden de Amundi Physical Gold (met 4,6 ton, een stijging van 8,5 procent) en de iShares Physical Gold (met 3,4 ton, een stijging van 1,5 procent).

In Noord-Amerika daalden de SPDR® Gold Shares met 10,6 miljoen ton (min 0,8 procent). In de SPDR® Gold MiniShares steeg het beheerd vermogen met 3,1 ton of een plus van 4,6 procent, gevolgd door de iShares Gold Trust dat 1,7 ton toevoegde (plus 0,4 procent).

Het wereldwijde beheerd vermogen in goud-ETF’s staat nu op 3.765 ton, slechts 4 procent verwijderd van het record dat begin november 2020 werd gevestigd.

Na een recordinstroom in de eerste 10 maanden van 2020, werden de stromen negatief in november en december, waarna het in de eerste maand van 2021 weer omsloeg.

De beleggingsvraag naar goud via ETF’s blijft sterk en een primaire motor van de totale vraag naar goud. De Aziatische goud-ETF’s zijn daarbij de afgelopen 12 maanden gegroeid met meer dan 50 procent.

 

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *