Bron: ABM-FN

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden dinsdag rond het middaguur overtuigend hoger, na de koersval op maandag.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,7 procent tot 389,45punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,9 procent op 13.363,49 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,7 procent op 5.433,38 punten. De Britse FTSE 100 noteerde vlak op 6.415,34 punten.

“Zoals wel vaker gebeurt, schoten de beurzen maandag te ver door in pessimisme en het gebrek aan liquiditeit in deze periode van het jaar kan zowel opwaartse als neerwaartse bewegingen extra versterken”, aldus analist Neil Wilson van Markets.com.

Marktanalist David Madden van CMC Markets stelde dat beleggers op adem komen na forse verliezen op maandag. Toen daalden de beurzen hard op het nieuws dat er een mutatie van het coronavirus is geconstateerd, die zich in een hoger tempo verspreidt. De mutatie is 70 procent besmettelijker dan de eerdere variant. Als gevolg werden er in Engeland strengere restricties doorgevoerd.

Madden van CMC waarschuwt voor het risico dat andere landen mogelijk ook al getroffen zijn door de nieuwe variant van het virus. “Landen keerden gisteren het Verenigd Koninkrijk de rug toe en het valt niet uit te sluiten dat andere landen een dergelijke behandeling krijgen in de nabije toekomst”, aldus Madden. In Australië en Italië zou de mutatie ook al vastgesteld zijn.

Onder meer België, Nederland en Ierland hebben een reisverbod van en naar het Verenigd Koninkrijk ingevoerd. Frankrijk gaat nog verder, door ook vrachtvluchten te weren. Op maandag waren er lange rijen vrachtwagens die het land niet uit mogen en veel minder vrachtwagens die het land binnenkomen.

Het land kreeg volgens investment manager Simon Wiersma van ING een “voorproefje” als er voor 1 januari geen handelsakkoord is gesloten met de Europese Unie.

De Britse premier Boris Johnson zou volgens de laatste berichten concessies willen doen omtrent visserij, maar meningsverschillen zouden blijven bestaan. “Het lijkt er niet op dat er voor kerst een deal komt, alleen al omdat het Verenigd Koninkrijk al te kampen heeft met het in bedwang houden van een nieuwe variant van het coronavirus”, aldus analisten van Danske Bank.

ING rekent erop dat er uiteindelijk wel een deal komt. “Onder druk wordt immers alles vloeibaar. Dat hebben we de afgelopen jaren al zo vaak gezien”, aldus Wiersma.

“De gesprekken lopen door, maar op korte termijn zal de coronacrisis de boventoon voeren op de beurzen”, zo voorziet Madden.

Het muntpaar euro/dollar noteert vanochtend stabiel op 1,2226. De olieprijzen daalden met ongeveer een procent.

De macro-economisch agenda raakt richting het jaareinde steeds leger. Beleggers hebben vandaag nog wel oog voor de definitieve cijfers van de Amerikaanse economische groei in het afgelopen kwartaal en de bestaande Amerikaanse woningverkopen in november.

Bedrijfsnieuws

Airbus zal mogelijk voor 5 miljard dollar aan bestellingen in rook zien opgaan als de schuldherstructurering bij AirAsia wordt doorgezet. De groep bouwde ondertussen al zeven A330neo-toestellen voor AirAsia en heeft er nog eens 71 op de rol staan. De bouwer liet weten dat een annulering van de opdracht impact zal hebben op de winstgevendheid. Het aandeel daalde dinsdagochtend 0,7 procent.

De Britse telecomgroep Vodafone brengt in Duitsland een bod uit op de resterende aandelen van Kabel Deutschland die het nog niet in bezit heeft. Vodafone biedt 103 euro per aandeel en wil zijn huidige belang van 76,8 procent optrekken naar minstens 93,8 procent. Het aandeel Vodafone daalde in Londen met een half procent.

AstraZeneca daalde 1,4 procent, nadat de Britse farmaceut en het Amerikaanse Amgen lieten weten dat hun experimentele astmamedicijn tezepelumab niet de primaire einddoelen heeft gehaald in een Fase III onderzoek.

Het waren dinsdag vooral de aandelen die maandag klappen kregen die herstel lieten zien. Zo won Air France-KLM 4,5 procent en Lufthansa een procent. ING werd 2,3 procent duurder en Deutsche Bank 1,3 procent. BNP Paribas won 1,7 procent,

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een licht lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren nipt in het groen. De Nasdaq lijkt 0,3 procent hoger te openen.

De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 0,4 procent in het rood op 3.694,92 punten. De Dow Jones index won 0,1 procent op 30.216,45 punten, terwijl techbeurs Nasdaq 0,4 procent inleverde op 12.690,26 punten.