Bron: Telegraaf

De bitcoin moest donderdagmiddag steeds meer terrein prijsgeven met een forse afkoeling tot net boven de grens van $50.000, het laagste niveau sinds begin maart.

Op cryptoplatform Coindesk keek de bitcoin rond 14.00 uur (Nederlandse tijd) aan tegen een verlies van maar liefst 10% bij een stand van $50.937.

De versnelde verzwakking van de bitcoin werd in de hand gewerkt door de sterk verminderde bereidheid van beleggers om in risicovolle beleggingen te stappen.

Ook op Wall Street was deze trend gisteravond zichtbaar, in koers hard opgelopen techfondsen gingen de deur uit bij beleggers.

Controle

Daarnaast leeft vrees dat de Amerikaanse regering nieuwe regelgeving invoert voor de bitcoin. Investeerder Ray Dalio van het grootste hedgefonds – jarenlang een goede voorspeller van trends – waarschuwt dat er een mogelijke ’ban’ op de bitcoin zal komen.

Eerder liet de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, weten de digitale munt te speculatief en energieverslindend te vinden.

Ook Fed-president Powell deed een duitje in het zakje: cryptomunten zijn voor hem ongeschikt als valuta zoals een dollar vanwege de grote volatiliteit in de cryptoprijs en de handel.

Een andere oorzaak is mogelijk het aflopen deze week voor een record aan opties, 105.000 contracten, met een waarde van ruim $5 miljard.

Tesla kopen met bitcoin

Op woensdag veerde de digitale munt nog op tot boven de $55.000 na het nieuws dat Tesla-baas Elon Musk de deur heeft open gezet voor verkopers in de VS om de elektrische modellen in bitcoin te betalen.

In januari had Musk, met 49,6 miljoen volgers op Twitter, via zijn bedrijf al voor $1,5 miljard aan bitcoins ingeslagen als een teken van zijn interesse in de cryptomunt. Dat leidde direct tot een koersstijging.

Musk maakte donderdag via Twitter een verwijzing naar de speciale contracten die op het decentrale netwerk blockchain kunnen lopen, de DeFi-contracten, zeer populair in de financiële sector omdat ze tussenpersonen overbodig maken.

Die vermelding leidde direct tot wilde speculatie.

Eerder deze maand zat de bitcoin nog stevig in de lift. De digitale munt tikte daarbij nog het hoogste niveau van boven de $60.000.

Ook de hernieuwde animo van grote bezitters van bitcoin, whales genoemd, speelde daar een grote rol bij. Ook grootbanken in de VS ondernemen steeds meer activiteiten in de cryptohandel om klanten te bedienen.

Ook een grote speler als betalingsverwerker PayPal ziet steeds meer brood in de bitcoin. Het bedrijf heeft zijn platform opengesteld om transacties te doen met cryptomunten.