Bitcoin als beleggingsobject?

Bitcoin is een nieuwe risicovolle belegging. Het is een zeer jonge markt en de relatieve marktkapitalisatie is nog steeds zeer klein in vergelijking met andere beleggingen. Men kan letterlijk zeggen dat het nog niet gaat om een volwassen markt, maar een nieuwe markt die wordt omarmd door vooral jonge beleggers. Het grootkapitaal van de institutionele beleggers kan door restricties op het gebied van regelgeving nog niet volwaardig deelnemen, waardoor een verdere toenemende marktkapitalisatie van Bitcoin beperkt zal blijven. Bovendien is het twijfelachtig om bekende beleggingstermen zomaar over te nemen naar de gedistribueerde wereld van de Bitcoin. Een tweetal voorbeelden verduidelijkt deze problematiek.

Marktkapitalisatie

Ten eerste is de term marktkapitalisatie problematisch, aangezien deze beter van toepassing is op een bedrijf met aandelen. Marktkapitalisatie gaat het om de beurswaarde van een bedrijf. Het representeert de totale waarde van de aandelen van een bedrijf volgens de beurskoers. Wanneer je belegt in Bitcoin, beleg je niet in aandelen noch in een bedrijf. Er wordt dan ook gezocht naar andere termen, waardoor de Bitcoin koers beter vast te stellen en te waarderen is. Een van deze nieuwe termen is de NVT Ratio. Dit is een afkorting voor de netwerk waarde tot transactie ratio.

Bitcoin is een waardevol betalingsnetwerk met een duidelijke nut, uitgedrukt in het aantal Bitcoin transacties per dag. Deze Bitcoin transactiestromen kunnen worden gemeten en kunnen worden vergeleken met de winst en omzet van een bedrijf. In de financiële markten wordt er gekeken naar de koers/winst ratio van een aandeel. Het is de verhouding die berekend wordt door de aandelenprijs te delen door de winst per aandeel. Deze koers/winst verhouding geeft een idee van de prijs die beleggers betalen voor elke euro winst die de onderneming realiseert. De NVT ratio is een aangepaste P/E ratio voor Bitcoin.
Het geeft aan dat, een belegging in Bitcoin is niet zomaar te vergelijken met een belegging in een aandeel.

Bitcoin koers

Ten tweede is de prijs van Bitcoin een gemiddelde van de vele verschillende koersen op de belangrijkste Bitcoin beurzen die 24/7 actief zijn over de hele wereld. Er is in deze zin nog geen sprake van een eenduidige Bitcoin kapitaalmarkt. Het vaststellen van een accurate Bitcoin koers waar gerelateerde belegging op gebaseerd kunnen worden is dan ook geen eenduidige opgave.

De CME Group probeert deze koers voor haar Bitcoin termijncontracten vast te stellen, door de de introductie van de Bitcoin Real Time Index (BRTI). Deze index aggregeert de totale globale vraag en aanbod verhoudingen binnen de orderboeken op de belangrijkste bitcoin exchanges om een onmiddellijke en rechtvaardige Bitcoin prijs weer te geven in Amerikaanse dollars. Dit wordt de Bitcoin Reference Rate (BRR) genoemd. Het is de dagelijkse vastgestelde prijs van Bitcoin, uitgedrukt in Amerikaanse dollars. De Bitcoin Reference Rate is de standaard koers voor de Bitcoin Futures van de CME Group. Het maakt duidelijk dat institutionele financiële instellingen orde in de Bitcoin chaos willen scheppen om zo te kunnen beleggen in Bitcoin en de andere cryptovaluta markten.

Beleggen in Bitcoin interessant?

Hier komen we bij een uitgelezen kans waarom het beleggen in Bitcoin in een berenmarkt nu interessant kan zijn. Zoals ik in een het vorige artikel heb besproken wordt er door Wall Street hard aan de weg gewerkt om een verantwoorde en legale belegging in Bitcoin mogelijk te maken. Institutionele beleggers zien het als een mogelijke nieuwe vorm van digitaal goud in wording. Wall Street wil niet meer toekijken. Het groot kapitaal is normaal altijd het eerste erbij om te verdienen aan de uitgave van nieuwe effecten of beleggingsproducten. Dit is nu niet het geval bij Bitcoin.

Dit betekent heel concreet dat het kleine kapitaal van ieder mens met elk budget dan ook bitcoin kan kopen. Bitcoin is net zoals het internet globaal en niet te stoppen. Een winkeleigenaar in Zimbabwe of Venezuela kan met een smartphone Bitcoin wallet app Bitcoin kopen en accepteren als een betalingsmiddel en daarmee zijn koopkracht beschermen.

De hyperinflatie in deze landen vernietigde de koopkracht van het gespaarde kapitaal in de lokale valuta. Kapitaalrestricties maken het echter onmogelijk om bijvoorbeeld Amerikaanse dollars te kopen. Bitcoin staat buiten dit financiële systeem, het is een open, permissieloos en gedistribueerd netwerk vrij van censuur waar iedereen aan kan deelnemen. Bitcoin kun je zonder toezicht kopen op een gedecentraliseerde handelsbeurs. Hier is het kopen van Bitcoin daadwerkelijk een noodzaak voor de kleine spaarder en ook nog eens mogelijk.

De kleine man waar dan ook, kan beleggen in Bitcoin als een alternatief beleggingsproduct, betalingsmiddel en oppotmiddel voordat Wall Street dit op een goede manier kan doen. Dit is een unieke kans, want ondanks alle negatieve propaganda over de Bitcoin is de virtuele munt een uniek nieuwe beleggingsproduct met veel bijzondere eigenschappen. De institutionele beleggers beseffen dit nu ook, waardoor het nu duidelijk is dat Bitcoin een unieke kans biedt voor iedereen.

De kleine burger kan nu eerder Bitcoin kopen dan de grote zakenbank. De wereld van High Finance zal meer en meer samenvloeien met de wereld van Crypto Finance. Wanneer dit gebeurt zal het netwerk effect, de netwerk waarde en liquiditeit van de Bitcoin enorm toenemen. Dit zal de volatiliteit van de Bitcoin koers doen afnemen. Het betekent wel dat de toekomst van Bitcoin mede afhankelijk is van hoe haar nemesis de Bitcoin zal omarmen en of dit uiteindelijk wel of niet positief voor de Bitcoin op lange termijn zal zijn.

Wil je meer leren over de fascinerende wereld Bitcoin? Lees dan ook dit artikel.

Disclaimer: Dit artikel over het beleggen in Bitcoin is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. Het is geen beleggingsadvies. Bitcoin is een volatiel beleggingsproduct. Je kapitaal loopt risico. Vergaar eerst kennis over Bitcoin voordat je een beslissing neemt om bitcoin te kopen.

Over de auteur:

Luuk Soons schrijft voor Marketupdate met een kritische noot over de wereld van virtuele munten. Cryptogeld in het algemeen en Bitcoin in het bijzonder combineert volgens hem alles wat we in feite niet goed begrijpen over financiën met datgene we niet begrijpen over gedistribueerde computerwetenschappen en cryptografie. Luuk studeerde filosofie aan de Universiteiten van Leiden en Sorbonne en is afgestudeerd met een Master in East Asian Studies van de Universiteit van Lund. Sinds 2013 schrijft hij over en experimenteert met Bitcoin en andere cryptomunten.

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo