Crasht Bitcoin of crasht Mt Gox?

De afgelopen dagen was er opnieuw een verkoopgolf in Bitcoin. Bleef de prijs weken lang schommelen rond de $900, in een paar dagen tijd ging de koers met honderden dollars omlaag tot een dieptepunt van ongeveer $500. Wat was de oorzaak van deze prijsdaling? We gingen op onderzoek uit en kwamen tot de ontdekking dat er de laatste maanden veel veranderingen zijn geweest in het Bitcoin landschap.

Zo blijkt het belangrijkste handelsplatform voor Bitcoin, Mt. Gox, de laatste tijd geplaagd te worden door ernstige operationele problemen. Verkooporders worden niet meer doorgevoerd, waardoor de prijs van de virtuele munt op dit platform onder druk is komen te staan. Voorheen keken we altijd op de site Bitcoincharts om de actuele prijs van de virtuele munt te achterhalen, maar die prijs blijkt niet meer accuraat te zijn. Door de problemen in het systeem van het Mt. Gox wisselplatform verhandelt men de virtuele munt met een discount ten opzichte van alternatieve wisselplatformen, zoals Bitstamp en BTC-e. Op het moment van schrijven is dat verschil ongeveer $100.

Wat is de echte prijs van Bitcoin?

De prijs van Bitcoin komt, net als de prijs van andere financiële activa, tot stand door vraag en aanbod. Handelaren geven orders door aan de beurs en de beurs koppelt de vragers en de aanbieders aan elkaar tegen de prijzen waarvoor ze de stukken willen kopen danwel verkopen. Omdat Bitcoin een homogeen goed is wordt de prijs bepaald door de meest recente transactie. Omdat de handelaren die Mt. Gox gebruiken hun Bitcoins niet kunnen verkopen, is de prijs op dit platform veel harder onderuit gegaan dan op andere platforms. Op maandag zakte de prijs van de virtuele munt op Mt. Gox naar $500 per stuk, terwijl de prijs op alternatieve platforms gemiddeld enkele tientjes hoger lag. Zoals gezegd is dat verschil tussen Mt. Gox en de andere wisselplatformen inmiddels opgelopen naar ongeveer $100.

De website Coindesk ontwikkelde vorig jaar de ‘Bitcoin Price index‘, een prijsindex van alle populaire handelsplatformen die voldoende volume hebben en die aan bepaalde richtlijnen voldoen. Deze index geeft een veel nauwkeuriger beeld van de actuele prijs dan Bitcoinprices, die gebaseerd is op de transacties bij Mt. Gox.

De Bitcoin prijsindex

De Bitcoin prijsindex

Mt. Gox

Mt. Gox bestaat sinds 2009 en was vanaf 2010 tot en met begin 2013 het grootste handelsplatform voor Bitcoin. In de afgelopen vier jaar werd het platform verschillende keren geplaagd door aanvallen van hackers. Ook werd het platform van tijd tot tijd onder de loep genomen door toezichthouders, omdat Mt. Gox het punt is waar de virtuele munt wordt omgezet in officiële fiat valuta en vice versa.

In april vorig jaar had Mt. Gox meer dan 70% marktaandeel, maar daar is vandaag de dag nog maar 19% van over. Alternatieven als Bitstamp en BTC-e groeiden naar een marktaandeel van respectievelijk 30 en 24 procent. In de tussentijd werden Bitcoins op Mt. Gox steeds duurder ten opzichte van Bitstamp en BTC-e. De premie schommelde rond de 10% en klom dit jaar zelfs naar meer dan 25 procent.

Bitstamp en BTC-e zijn groter dan Mt. Gox

Bitstamp en BTC-e zijn groter dan Mt. Gox

Premie

De premie op Bitcoins bij Mt. Gox suggereerden de mogelijkheid van arbitrage. Dat er geld verdiend kon worden door Bitcoin te kopen via Bitstamp of BTC-e en direct weer te verkopen op Mt. Gox. Maar dat laatste bleek onmogelijk. Verkooporders werden maar mondjesmaat doorgevoerd door Mt. Gox en sommige klanten moesten zelfs weken of maanden wachten voordat ze eindelijk hun geld kregen.

De volgende grafiek laat zien hoe het vertrouwen in Mt. Gox opeens wegviel. De premie sloeg om in een discount, omdat steeds meer mensen de prijs verlaagden om de transactie via Mt. Gox zo snel mogelijk doorgevoerd te krijgen.

Premie Mt. Gox slaat om in een discount

Premie Mt. Gox slaat om in een discount

Niet Bitcoin maar Mt. Gox crasht

De grote prijsdaling van Bitcoin is voor een belangrijk deel te verklaren door de problemen met Mt. Gox. Daarom raden we het af om de prijzen van Mt. Gox te gebruiken en te kijken naar de Bitcoin prijsindex van Coindesk. Daar worden de prijzen van verschillende wisselplatformen tegen elkaar afgewogen. Daar zit de prijs van Mt. Gox sinds maandagmiddag niet meer bij. Op de prijsgrafiek van de afgelopen maand ziet dat er als volgt uit.

De scherpe prijsdaling van de Bitcoin is grotendeels veroorzaakt door problemen op Mt. Gox

De scherpe prijsdaling van de Bitcoin is grotendeels veroorzaakt door problemen op Mt. Gox

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

3 gedachten over “Crasht Bitcoin of crasht Mt Gox?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders