Transactievolume Bitcoin sterk gedaald

Het is niet alleen de prijs van Bitcoin die sinds het begin van dit jaar gedaald is, ook het transactievolume is sinds het begin van dit jaar sterk afgenomen. En hoewel de prijs van de virtuele munt sinds begin februari een comeback van bijna 50% wist te maken is het aantal transacties sindsdien nauwelijks toegenomen. Dat levert natuurlijk lagere transactiekosten op, maar het roept ook vraagtekens op over de populariteit van de virtuele munt.

Vergeleken met de piek van december vorig jaar is het aantal transacties per dag binnen het Bitcoin netwerk gehalveerd, maar ook ten opzichte van de eerste helft van dit jaar is er sprake van een daling van meer dan dertig procent. Werden er halverwege december gemiddeld in zeven dagen bijna 400.000 transacties verwerkt, afgelopen week waren dat er volgens statistieken van Blockchain.info nog maar 200.000. De laatste keer dat het handelsvolume zo laag was verwisselde de virtuele munt nog voor minder dan $500 van eigenaar.

Transacties in Bitcoin is de laatste weken sterk afgenomen (Bron: Bloomberg)

Waarom zijn er minder transacties?

Volgens sommige analisten is het lage handelsvolume een teken dat de virtuele munt op zijn retour is, terwijl anderen van mening zijn dat dit slechts een consolidatiefase is. Veel beleggers die negatieve ervaringen hebben met de lange wachttijden en hoge transactiekosten zouden wachten op een nieuw moment om in te stappen.

De hoop is gevestigd op het nieuwe Lightning netwerk, waarmee transacties gebundeld en in één keer in de blockchain worden weggeschreven. Op die manier moet het probleem van schaalbaarheid tot het verleden gaan behoren. Door de hoge transactiekosten en de extreme koersschommelingen besloten verschillende bedrijven de virtuele munt niet meer te accepteren als betaalmiddel.

Een andere mogelijke verklaring voor de daling van handelsvolume van de laatste weken is dat de aandacht van beleggers verschoven is van Bitcoin naar andere virtuele munten. Volgens cijfers van Coinmarketcap vertegenwoordigde Bitcoin een jaar geleden 85% van de totale marktwaarde van alle cryptomunten, terwijl dat nu nog maar 40% is. De volgende grafiek laat zien dat de aandacht van beleggers het afgelopen jaar steeds meer verschoven is naar alternatieven voor de Bitcoin.

Aandacht beleggers verschuift naar andere virtuele munten (Bron: Coinmarketcap)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Transactievolume Bitcoin sterk gedaald

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *