Hoe kan ik als bedrijf ISO-gecertificeerd worden?

ISO certificering is van cruciaal belang voor bedrijven die streven naar kwaliteit, efficiëntie en betrouwbaarheid. ISO certificering is hét instrument om de organisatie continu te verbeteren en daarmee het vertrouwen van klanten en partners te winnen. Bij ISO certificeringen heb je het over de ISO norm. Met de ISO norm worden eisen gesteld aan verschillende aspecten binnen het bedrijf waaraan moet worden voldaan. De ISO norm die van belang is voor het bedrijf bepaalt welke ISO certificering nodig is. Wordt aan de eisen van de betreffende norm voldaan? Dan kan het ISO certificaat behaald worden. Maar hoe zorg je ervoor dat je bedrijf ISO-gecertificeerd wordt? Aan welke voorwaarden moet je voldoen en wie helpt je hierbij?

Bepaal de juiste ISO norm voor het bedrijf

De eerste stap om de juiste ISO-certificering te verkrijgen, is het bepalen van de specifieke normen die van toepassing zijn op het bedrijf of waar je als bedrijf in wilt investeren. ISO biedt verschillende certificeringen op verschillende vlakken, zoals ISO 9001 certificering voor kwaliteitsmanagement, ISO 14001 voor milieumanagement en ISO 27001 voor informatiebeveiliging. Door de normen inzichtelijk te maken en te bepalen welke het meest relevant zijn voor het bedrijf, kun je gericht werken aan het behalen van de juiste certificering.

Invoering managementsysteem

Een belangrijkste stap naar ISO certificering is de opzet en invoering van een managementsysteem. Hierin kan het bedrijf processen en procedures continue monitoren en verbeteren. Het managementsysteem kan met diverse ISO normen geïntegreerd worden. Met dit managementsysteem kan worden voldaan aan de ISO normen, branchespecifieke eisen en de behoeften van opdrachtgevers.

Zorg voor betrokkenheid en toewijding van het management

Het verkrijgen van ISO certificering vereist betrokkenheid en toewijding van het management. Het management moet de waarde van de certificering erkennen en zich actief inzetten voor de implementatie van de vereiste processen en procedures. Het is belangrijk om een team samen te stellen dat verantwoordelijk is voor het certificeringsproces en dat de steun en middelen krijgt die ze nodig hebben om succesvol het certificaat te behalen.

Voer een grondige interne audit uit

Een grondige interne audit is essentieel voordat je de externe audit voor de ISO certificering aanvraagt. Deze audit helpt om zwakke punten en gebieden voor verbetering te identificeren en aan te pakken voordat de externe audit plaatsvindt. Met de interne audit wordt  getoetst of het managementsysteem goed is ingevoerd en voldoet aan de wet- en regelgeving, de ISO norm, en de eisen van de klant en het bedrijf. Door dit te doen verhoog je de kans op succes bij de externe audit en het behalen van de ISO certificering.

Externe audit

Een onafhankelijke externe organisatie zal beoordelen of het bedrijf 100% voldoet aan de eisen van de betreffende norm. Dit wordt beoordeeld door een certificatie instelling op basis van onderzoek, de zogeheten externe audit. Certificatie instellingen hebben zich te houden aan de eisen uit de internationale norm: ISO/IEC 17021. Deze norm zorgt ervoor dat er op een deskundige, onafhankelijke en onpartijdige wijze gecontroleerd wordt.

Documentatie en betrekken van medewerkers 

Een belangrijk onderdeel van het behalen van de juiste ISO certificering is het effectief documenteren en het betrekken van alle medewerkers. Dit omvat het documenteren van alle processen, procedures en werkinstructies die nodig zijn om aan de normen te voldoen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze documentatie up-to-date is en gemakkelijk toegankelijk is voor alle medewerkers. Daarnaast is het van cruciaal belang om medewerkers wegwijs te maken, zodat ze bekend zijn met de processen en procedures en in staat zijn om ze correct uit te voeren.

Werk samen met een ISO certificeringsinstantie

Het is raadzaam om samen te werken met een ISO certificeringsinstantie om de juiste certificering te verkrijgen. Deze instanties hebben de expertise en ervaring om je te begeleiden door het certificeringsproces en ervoor te zorgen dat je aan alle vereisten voldoet. Het is belangrijk om een betrouwbare en erkende certificeringsinstantie te kiezen die bekend is met de branche en normen. Door samen te werken met een certificeringsinstantie vergroot je de kans op succes bij het behalen van de juiste ISO certificering. Kortom: het proces naar de juiste ISO certificering vergt  goede voorbereiding en meerdere stappen die genomen worden, De hulp van een gerenommeerde ISO certificeringsinstantie is daarbij onmisbaar.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders