Bedrijfswagen

Welke restricties zitten er aan bedrijfswagens?

Bedrijfswagens zijn een populair extraatje voor werknemers geworden in het moderne bedrijfsleven. Ze bieden niet alleen mobiliteit en flexibiliteit voor werknemers, maar dienen ook als een krachtig middel voor branding en representatie. Echter, ondanks hun vele voordelen, zijn er ook restricties verbonden aan het gebruik van bedrijfswagens. In dit artikel bespreken we welke restricties er aan een bedrijfswagen zitten.

Wat is een bedrijfswagen?

Een bedrijfswagen is een voertuig dat door een bedrijf ter beschikking wordt gesteld aan een werknemer. In de meeste gevallen zijn bedrijfswagens primair bedoeld voor zakelijk gebruik, maar kan er in sommige gevallen ook privégebruik worden toegestaan. Ze variëren van personenauto’ tot bestelwagens en vrachtwagens.

De restricties van bedrijfswagens

Hoewel een bedrijfswagen veel voordelen biedt, zijn er ook een aantal beperkingen en regels waar je aan moet voldoen wanneer je een bedrijfswagen gebruikt. Vaak zijn deze regels vastgelegd in een bedrijfswagenbeleid, dit is een juridische overeenkomst waarin duidelijk wordt vastgelegd welke regels er van toepassing zijn wanneer werknemers een bedrijfswagen gebruiken. De specifieke restricties kan dus per bedrijf verschillend zijn. Hieronder benoemen we de vijf belangrijkste restricties waar je rekening mee moet houden.

Belastingen en bijtelling

Bijtelling is een van de belangrijkste restricties is de bijtelling. Dit is een fiscale regeling voor zakelijke leaserijders die de auto ook privégebruiken. Je krijgt te maken met een bijtelling als je in één jaar meer dan 500 privékilometers met de auto van de zaak maakt. Je betaalt deze belasting om dat de Belastingdienst die kilometers als een soort loon in natura ziet. Het is een extra beloning, die zonder de bijtelling onbelast zou blijven. De hoogte van de bijtelling hangt af van de waarde en uitstoot van de auto waar je in rijdt.

bedrijfswagen

Gebruik voor privédoeleinden

In sommige gevallen kan het gebruik voor privédoeleinden een restrictie zijn. Dit betekent dat de bedrijfswagen uitsluitend mag worden gebruikt voor zakelijke doeleinden en niet voor persoonlijke activiteiten buiten het werk om. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat werknemers de bedrijfswagen niet mogen gebruiken voor boodschappen doen, familiebezoek of niet-werk gerelateerde activiteiten. Het naleven van deze restrictie is belangrijk om fiscale consequenties te voorkomen en om te voldoen aan de regels en voorwaarden die zijn gesteld met de Belastingdienst en met de werkgever in het bedrijfswagenbeleid.

CO2-uitstoot en milieuregels

Met de groeiende bezorgdheid over klimaatveranderingen en het milieu worden de euronormen steeds strenger. Bedrijfswagens worden ook geconfronteerd met strengere milieuregels en restricties. Op dit moment moeten alle nieuwe auto’s voldoen aan de Euro 6d norm. Daarnaast zijn er op dit moment in Nederland vier steden waar een milieuzone is ingesteld voor personen- en bestelauto’s. Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Arnhem. Hier mag je alleen rijden als je auto voldoet aan minimaal de Euro 4 norm.

Een chiptuner in Limburg kan je helpen om de prestaties van je bedrijfswagen te verbeteren. Door chiptuning gaat het verbruik van de auto omlaag. De motor presteert beter en om dezelfde prestaties te leveren is er minder brandstof nodig. Een super effectieve manier om ervoor te zorgen dat je bedrijfsauto’s voldoen aan de milieuregels en de restricties die zijn gebaseerd op de euronormen.

Verantwoordelijkheden werknemer

De bestuurder van de bedrijfswagen is verantwoordelijk voor een aantal belangrijke zaken, zoals het naleven van verkeersregels, het correct gebruiken van de bedrijfswagen en het secuur bijhouden van de kilometerregistratie wanneer de bedrijfswagen ook voor privédoeleinden wordt gebruikt. Een kilometer register is nodig om aan te kunnen tonen dat een werknemer op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé heeft gereden.

Verantwoordelijkheden van het bedrijf

Het bedrijf is verantwoordelijk voor de overige vereisten. Naast belastingen en verzekeringen zijn er ook andere vereisten waaraan bedrijfswagens moeten voldoen, zoals het betalen van de autoverzekering en registratiekosten, het waarborgen van de veiligheid van de bedrijfswagen en het plannen van regelmatig onderhoud. Daarnaast is het bedrijf ook verantwoordelijk voor innovatieve verbeteringen, zoals bijvoorbeeld dsg tuning, elektrische bedrijfswagens en het regelmatig vernieuwen van de bedrijfswagens.

Een bedrijfswagen is een leuke bonus voor werknemers en biedt een vorm om hun betrokkenheid en motivatie voor het werk te verhogen. Echter, komen er wel veel dingen kijken bij het uitlenen van een bedrijfswagen. Het is daarom belangrijk om alle restricties en regels vast te leggen in een bedrijfswagenbeleid. Op die manier worden juridische risico’s voorkomen en kunnen beide partijen optimaal genieten van deze aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *