BRICS introduceren alternatief voor IMF en Wereldbank

Deze week staat Brazilië nog helemaal in het teken van het WK voetbal, maar volgende week staat er ook een belangrijk evenement op het programma. Van 14 tot en met 16 juli organiseert Brazilië namelijk het zesde BRICS topoverleg, waar opkomende economieën als Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika de veranderingen in de wereldwijde financiële structuur zullen bespreken.

Contingent Reserve Arrangement

De BRICS-landen introduceren na dit topoverleg het langverwachte Contingent Reserve Arrangement (CRA), een nieuwe organisatie die taken zal vervullen die vergelijkbaar zijn met die van Westers georiënteerde instituties als de Wereldbank en het IMF. Deze nieuwe CRA ontwikkelingsbank kan landen helpen die in de financiële problemen zijn gekomen, waardoor de rest van de wereld minder afhankelijk wordt van de Verenigde Staten en Europa.

De CRA krijgt volgens de plannen beschikking $100 miljard, dat voor het grootste deel ingebracht zal worden door China. De Chinezen leggen in totaal $41 miljard in, gevolg door Brazilië, India en Rusland die elk $18 miljard in het fonds stoppen. Zuid-Afrika levert met $5 miljard de kleinste bijdrage. Vorig jaar bereikten de BRICS-landen al een overeenkomst over de oprichting van een alternatief voor de Wereldbank en het IMF.

BRICS Development Bank

De BRICS Development Bank kan aan de slag met $50 miljard aan kapitaal, waarbij alle BRICS-landen $10 miljard voor hun rekening nemen. Daar bovenop hebben de vijf BRICS-landen garanties afgegeven om nog eens $40 miljard in deze ontwikkelingsbank te steken, mocht dat ooit nodig zijn. Binnen twee jaar beschikt de BRICS Development Bank over $100 miljard en binnen vijf jaar is dat verdubbeld tot $200 miljard. Binnen vijf jaar moet deze BRICS Development Bank een financieringscapaciteit hebben van $350 miljard. Volgens Russia Today zal het hoofdkantoor van de BRICS Development bank waarschijnlijk in Shanghai gevestigd worden.

Ondertussen werkt China op eigen houtje ook aan een alternatief voor de Asian Development Bank, zo maakte de Financial Times onlangs bekend. De Asian Development Bank is ooit opgericht door de Verenigde Staten en haar bondgenoot Japan.

BRICS-landen introduceren na topoverleg in Brazilië alternatief voor Wereldbank en IMF

BRICS-landen introduceren na topoverleg in Brazilië alternatief voor Wereldbank en IMF (Afbeelding via Forbes)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *