BRICS krijgen meer zeggenschap in IMF

De BRICS-landen krijgen een grotere stem in het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De totale quota van het IMF worden tegelijkertijd verdubbeld van 238,5 naar 477 miljard SDR’s, omgerekend is dat een toename van $329 naar $659 miljard.

Met deze hervormingen krijgt China het derde grootste stemrecht binnen het IMF, na de Verenigde Staten en Japan. India, Brazilië en Rusland krijgen ook meer inspraak en komen allen in de top tien van landen die het meeste inspraak hebben in het fonds. De nieuwe quota worden in de komende weken doorgevoerd.

Meer zeggenschap voor de BRICS-landen

De toetreding van meer BRICS-landen in de top-10 is de meest significante verschuiving sinds de oprichting van het IMF. De grotere inbreng van deze opkomende economieën gaat vooral ten koste van Europa, alhoewel deze regio met vier landen in de top-10 nog sterk vertegenwoordigd is (Frankrijk, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk).

“Het doorvoeren van deze hervormingen zal de geloofwaardigheid, effectiviteit en de legitimiteit van het IMF vergroten. Het is een belangrijke stap richting een betere vertegenwoordiging van de machtsstructuur binnen het fonds”, zo schrijft het IMF in een verklaring.

Volgens IMF-topvrouw LaGarde is het IMF met deze nieuwe verdeling van het stemrecht en de uitbreiding van het totale quotum beter voorbereid op de uitdagingen van een wereldeconomie die snel verandert.

IMF

IMF geeft meer zeggenschap aan de BRICS-landen

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *