China bepleit meer economische samenwerking in BRICS toespraak

De Chinese president Xi Jinping heeft in zijn openingstoespraak van het jaarlijkse BRICS topoverleg benadrukt dat de wereldeconomie alleen kan groeien als landen meer met elkaar kunnen samenwerken en vrij met elkaar kunnen handelen. Dat betekent dat ontwikkelingslanden en de opkomende economieën meer betrokken moeten worden bij grootschalige projecten zoals de uitbreiding van de Chinese Zijderoute.

“Het Belt and Road initiatief is geen instrument om een geopolitieke agenda naar voren te brengen, maar een platform voor praktische samenwerking. Het is geen ontwikkelingshulp, maar een initiatief om landen met elkaar te verbinden, waarbij intensieve onderhandelingen, samenwerking en gezamenlijke voordelen centraal staan.”

Xi Jinping erkent dat de globalisering ook nieuwe uitdagingen met zich meebrengt, zeker in een tijdperk waarin de groei van de wereldeconomie vertraagt. Daarover zei de president het volgende:

“We moeten de problemen die ontstaan uit economische globalisering niet negeren of erover gaan klagen. In plaats daarvan moeten we gezamenlijke inspanning leveren om deze problemen op te lossen.

De vijf (BRICS) landen zouden meer open moeten zijn naar elkaar, de convergerende belangen moeten uitbreiden en een allesomvattende benadering moeten kiezen, zodat we een nog beter vooruitzicht creëren voor de groei van de economieën van de vijf landen.”

De negende editie van het jaarlijkse BRICS-topoverleg wordt dit jaar gehouden in de Chinese stad Xiamen in de provincie Fujian. Naast de vijf BRICS-landen heeft China nog vijf extra landen uitgenodigd, waarmee het internationale karakter van de bijeenkomst wordt benadrukt. De volledige openingstoespraak van Xi Jinping is hieronder te bekijken.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *