China en Rusland ondertekenen $400 miljard deal voor aardgas

Het Russische Gazprom en China National Petroleum Corporation (CNPC) hebben vandaag hun handtekening gezet onder een historische aardgasdeal met een looptijd van dertig jaar. De overeenkomst werd gesloten in de aanwezigheid van de Russische president Poetin en de Chinese president Xi Jinping, wat het belang van deze deal benadrukt. Met ingang van 2018 zal Rusland jaarlijks 38 miljard kubieke meter gas leveren aan China, aardgas dat via de nieuwe ‘Power of Siberia’ pijpleidingen getransporteerd zal worden.

Het blijft nog geheim welke prijs China betaalt voor het Russische aardgas. Volgens bronnen van Reuters gaat het om in totaal ongeveer $400 miljard. Om de omvang van de deal in perspectief te plaatsen: Rusland exporteerde in 2013 in totaal ongeveer 160 miljard kubieke meter aardgas richting Europa. De deal met China is dus ongeveer 1/4 van de Europese vraag, maar dat kan in de toekomst nog meer worden. Als alle pijpleidingen richting China voltooid zijn kan er jaarlijkse 68 miljard kubieke meter aardgas per jaar naar Azië geëxporteerd worden. Daarmee maakt Rusland zich minder afhankelijk van de Europese afzetmarkt.

Al in 2009 ondertekende Gazprom en CNPC op hoofdlijnen al een overeenkomst voor de aanleg van een nieuwe pijpleiding. De capaciteit van deze pijpleiding is een veelvoud van de capaciteit die over het spoor getransporteerd kan worden. China verbruikte vorig jaar ongeveer 170 miljard kubieke meter aardgas en men verwacht dat de vraag in 2020 zal stijgen tot 420 miljard kubieke meter. De Chinese economie groeit snel en ziet in Rusland een stabiele leverancier van fossiele brandstoffen.

Gasvelden in Siberië leveren aardgas aan China

Gasvelden in Siberië leveren aardgas aan China

Rusland is rijk aan fossiele brandstof

Volgens cijfers van het Amerikaanse Energie Informatie Agentschap (EIA) is Rusland de tweede grootste producent van aardgas en de derde grootste producent van liquide brandstoffen ter wereld. In 2012 was het land na de VS en Saoedi-Arabië de grootste producent van liquide brandstoffen. Ook heeft het land de grootste gasreserves in de wereld, voldoende om zowel China als Europa van energie te voorzien. Hoewel Rusland ook grote voorraden steenkool heeft worden deze op veel minder grote schaal geëxploiteerd.

Rusland en China tekenen belangrijke deal voor aardgas

Rusland en China tekenen belangrijke deal voor aardgas

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

3 gedachten over “China en Rusland ondertekenen $400 miljard deal voor aardgas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders