China sluit miljardendeal met Rusland voor aardgas

China en Rusland hebben op de G20 top in Sint-Petersburg een belangrijke miljardendeal gesloten, zo schrijft de BRICS Post. Het Russische Gazprom en de Chinese National Petroleum Corporation (CNPC) tekenden een lange-termijn overeenkomst voor de levering van 38 miljard kubieke meter gas per jaar van Rusland naar China.

“De voorwaarden, die voor de wet bindend zijn, hebben betrekking op onder meer de begindatum en het volume van de gaslevering, de manier van betalen, de gegarandeerde betalingen en de plaats waar het gas geleverd wordt”, zo stelt Gazprom weten in een persbericht.

Gazprom

Volgens Gazprom duurt het nog tot begin volgend jaar voordat alle details van de deal zijn vastgelegd. De Russen gaan, conform de overeenkomst, een nieuwe pijpleiding van Rusland naar China aanleggen. Deze kan vanaf 2018 gas transporteren van de Russische aardgasvelden naar de Chinese grens.

CNPC neemt ook een belang van 20% in Novatek, de grootste onafhankelijke gasproducent van Rusland. Deze overeenkomst, die in juni voor het eerst werd aangekondigd, omvat ook de levering van tenminste 3 miljoen kubieke meter aardgas richting China. Russische toezichthouders moeten nog goedkeuring geven aan de Chinese investering in Novatek. Dat zal volgens het Russische bedrijf ergens aan het eind van dit jaar rond zijn.

Rosneft

Het Russische oliebedrijf Rosneft zou tijdens de G20 ook een overeenkomst sluiten met CNPC. Deze deal, die betrekking heeft op de bouw van een olieraffinaderij nabij de Chinese stad Tianjin, is nog niet met succes afgerond. De CEO van Rosneft verklaarde dat er nog gewerkt wordt aan de verbetering van de voorwaarden van deze deal.

Handelsrelatie

Rusland en China bouwen een sterke handelsrelatie op. Sinds het laatste gesprek tussen de leiders van deze twee wereldmachten in juni is er “aanzienlijke vooruitgang” geboekt in vijftig bilaterale projecten. De Chinese president Xi Jinping zei afgelopen dinsdag dat zijn ontmoeting met de “goede oude vriend” Poetin helpt om de band tussen de twee landen aan te halen. “Deze keer zal mijn ontmoeting met president Poetin in de herfst plaatsvinden – het gouden seizoen voor de oogst. Wat in het voorjaar gezaaid is zal deze herfst omgezet worden in een rijkelijke oogst. Gezamenlijk beoordelen we de vooruitgang in de bilaterale banden sinds de ontmoeting in maart”, zo verklaarde Xi Jinping.

Rusland en China sluiten belangrijke handelsovereenkomsten

Rusland en China sluiten belangrijke handelsovereenkomsten, foto is van het overleg in juni (Bron: Voice of Russia)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders