Chinezen willen haven in Griekenland kopen

Het Chinese staatsbedrijf China Ocean Shipping, ook wel Cosco Group genoemd, is van plan de grootste containerhaven in Griekenland te kopen. Het gaat om de haven in Piraeus, de stad die op slechts zes kilometer afstand van de Griekse hoofdstad Athene ligt. De haven kan door haar strategische ligging aan de Middellandse Zee een belangrijke rol spelen in de nieuwe Chinese Silk Road handelsroute, die zowel over land als over zee loopt.

Het Chinese staatsbedrijf legt een bedrag van ongeveer €700 miljoen op tafel voor een 67% belang in de haven van Piraeus. Er waren geen andere bieders, maar omdat de Grieken het bod te laag vonden is er nog geen deal gesloten. Deze week zal China Ocean Shipping met een hoger bod moeten komen om de haven te bemachtigen.

Handelsroute

Als China de haven in handen krijgt heeft ze controle over de snelst groeiende containerhaven in de wereld. Van alle Europese havens ligt deze het dichtst bij het Suezkanaal, een strategische ligging waar de Chinezen optimaal gebruik van willen maken. China Ocean Shipping heeft al een overslagbedrijf in de haven van Piraeus en wekelijks vertrekken er al drie vrachttreinen met containers richting de Europese markt. Als China de haven in handen krijgt kan ze deze transportroute over land verder uitbreiden.

Het is nog te vroeg om te zeggen of de Griekse haven met Chinese investeringen een concurrent kan worden voor havens als Rotterdam en Hamburg in het noordelijke deel van Europa, of dat de haven van Piraeus alleen goederenvervoer zal wegnemen bij andere Europese havens aan de Middellandse Zee.

piraeus

Chinezen hebben belangstelling voor de haven van Piraeus

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo