Iran doet mee aan BRICS Bank

Iran zal meedoen aan de BRICS bank die vorig jaar werd opgericht door de de vijf verschillende BRICS-landen. Dat verklaarde de plaatsvervangend minister van Economische Zaken van Iran tijdens een overleg met zijn Braziliaanse collega. Deze ontwikkelingsbank, ook wel de New Development Bank genoemd, werd vorig jaar gelanceerd en moet gezien worden als de tegenhanger van ‘Westerse’ instituten als het IMF en de Wereldbank.

De New Development Bank van de BRICS-landen heeft een werkkapitaal van $50 miljard en een liquiditeitsbuffer van $100 miljard. Daarmee kunnen de opkomende economieën op eigen initiatief noodsteun geven aan elkaar of aan andere landen in de wereld. Het is nog niet duidelijk op welke manier Iran een bijdrage gaat leveren aan deze ontwikkelingsbank en hoe groot deze bijdrage zal zijn. Met de deelname van Iran krijgt de alternatieve ontwikkelingsbank er een belangrijk olieproducerend land bij.

Sancties

Twee jaar geleden werd Iran nog afgesloten van het Westerse betalingssysteem, omdat de Verenigde Staten en Israël vreesden dat het Perzische land kernwapens ontwikkelde. Maar een uitgebreide inspectie in de Iraanse atoominstallaties leverde uiteindelijk onvoldoende bewijs op. Uiteindelijk werd in november 2013 een overeenkomst bereikt in Genève, waarna de sancties tegen Iran werden opgeheven. Sindsdien krabbelt het land langzaam weer op uit een economische crisis en schroeft ze haar olieproductie weer op.

poetin-rohani

Rohani (Iran) en Poetin (Rusland) tijdens het BRICS overleg in het Russische Ufa (Foto van RIA Novosti)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders