Rusland rondt tweede fase oliepijpleiding naar Azië af

Zodra de ESPO (East Siberia – Pacific Ocean) oliepijpleiding gereed is kan er veel meer olie getransporteerd worden van de Siberische olievelden richting de Aziatische markt. Sinds 2009 wordt de olie vanuit Siberie over het spoor getransporteerd richting de Kozmino haven aan de Oostzee, waaa het per schip verder getransporteerd wordt richting landen als Japan en China. De spoorlijn waar de ruwe olie nu nog over vervoerd wordt heeft een capaciteit van 15 miljoen ton per jaar, met de nieuwe oliepijpleiding zal die capaciteit toenemen tot 50 miljoen ton per jaar.

80 miljoen ton olie

Ondertussen levert de bestaande Skovorodino-Mokhe oliepijpleiding al 15 miljoen ton ruwe olie per jaar richting China. De totale export van Russische olie richting de Zuid-Oost Aziatische regio zal na voltooiing van de ESPO oliepijpleiding een omvang hebben van 80 miljoen ton per jaar. Volgens Vladimir Feigin van het Russische Instituut van Energie en Financiën zou de Siberische olie met dit exportvolume een referentiepunt moeten zijn naast de Amerikaanse WTI olie en de Europese Brent olie.

Feigin zei het volgende over de toenemende export van ruwe olie: “Tachtig miljoen ton ruwe olie is een zeer groot volume dat Rusland kan distribueren via verschillende oliepijpleidingen. Rusland exporteert al een groot volume van ruwe olie naar regionale klanten, waaruit een nieuwe olieprijs tot stand is gekomen die men ESTO noemt. Kopers van deze olie hebben opgemerkt dat de kwaliteit ervan beter is dan die van de olie uit het Oeral gebied. Het is schoner, lichter en bevat minder sulfaat. Omdat het volume van olie-export blijft toenemen wordt ook de kans groter dat de ESTO olie een nieuw wereldwijd referentiepunt wordt voor de olieprijs.”

De groeiende vraag naar olie vanuit China en andere Aziatische landen in de komende jaren vraagt om een nieuwe olieprijs die de dynamiek in de regionale markt kan weerspiegelen. De ESTO olie wordt geproduceerd in het Aziatische gedeelte van Rusland en wordt primair verkocht aan Aziatische economieen. Om die reden kan de ESTO olie volgens Rusland fungeren als de Aziatische tegenhanger van WTI en Brent olie.

Stabiliteit

Volgens de Voice of Russia is het duidelijk dat het economische zwaartepunt richting Azie aan het verschuiven is. Rusland voorziet de regio daarbij van energie die noodzakelijk is voor de groeiende vraag. De verschuiving van de globale oliemarkt richting Azie garandeert volgens de Voice of Russia een stabiele aanvoer en beschermt de wereldwijde oliemarkt van drastische stijgingen in de olieprijs die veroorzaakt kunnen worden door wereldwijde economische en politieke crises.

Nieuwe ESPO oliepijpleiding kan transportcapaciteit ruwe olie richting Azie flink uitbreiden (Bron: Voice of Russia)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *