Rusland wil Iran betrekken in Euraziatische unie

Poetin wil de economische en politieke banden met Iran versterken en het land betrekken bij de vrijhandelszone van de Euraziatische Economische Unie (EEU). Dat zei de Russische president voorafgaand aan zijn staatsbezoek aan Azerbeidzjan. De twee landen hebben in de eerste vijf maanden van dit jaar al 70% meer handel gedreven dan in dezelfde periode van vorig jaar. Ook willen zij meer samenwerken op het gebied van energie en infrastructuur.

“Iran is al heel lang een handelspartner van Rusland. We geloven dat de bilaterale relatie zal profiteren van de afnemende spanningen na het bereiken van een akkoord over het nucleaire programma”, zo verklaarde Poetin in een interview. Ook Iran ziet door het opheffen van de sancties nieuwe kansen in een samenwerking met Rusland. Op 8 augustus ontmoet de Russische president zijn collega’s uit Azerbeidzjan en Iran in een trilaterale bijeenkomst in Bakoe.

Vrijhandelszone met Iran

Rusland wil Iran betrekken in een vrijhandelszone met de Euraziatische Economische Unie, een handelsblok dat momenteel bestaat uit Rusland, Armenië, Wit-Rusland, Kazachstan en Kirgizië. Dat zou een impuls kunnen geven aan de export van olie, gas en landbouwproducten naar deze landen.

Ook sprak Poetin zijn steun uit voor een Iraans lidmaatschap van de Shanghai Cooperation Organization (SCO), een Euraziatisch militair-politiek verbond waar Rusland, China, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan reeds aan deelnemen.

Infrastructuur

Rusland helpt het Perzische land met de bouw van acht nieuwe kerncentrales, zodat het land voor haar energievoorziening minder afhankelijk wordt van olie en gas. Ook investeert Rusland in de infrastructuur van het land, door geld te lenen voor de aanleg van spoorlijnen, havens en gasleidingen. Het zou gaan om in totaal 35 verschillende projecten, die met financiële hulp uit Rusland gerealiseerd kunnen worden. Onlangs werd nog een lening van 2,2 miljard euro verstrekt voor dat doel.

iran-russia-kremlin

Rusland wil Iran betrekken bij Euraziatische Economische Unie 
Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *