Britse pond duikt door ‘flash crash’

De valutamarkten concentreerden zich afgelopen week op het Britse pond. De problemen begonnen al op zondag, toen eerste minister May aankondigde dat ze artikel 50 om de Europese Unie te verlaten niet later dan maart 2017 wil activeren. Het pond kwam verder onder druk te staan toen bleek dat de Conservatives controle over immigratie belangrijker vinden dan toegang tot de eenheidsmarkt.

Donderdagnacht werd alles nog erger toen het pond tijdens een zogenaamde ‘flash crash’ 6% van zijn waarde verloor. De munt kon snel herstellen, maar sloot de week toch nog af met een verlies van 3% tegenover de euro en de dollar.

Aangezien de valutamarkten tegenwoordig sterk gedreven worden door politieke ontwikkelingen was de ster van de week zonder twijfel de Mexicaanse peso. Naarmate er minder economisch nieuws op het programma staat, zullen de valutamarkten blijven focussen op politieke ontwikkelingen in de VS en het Verenigd Koninkrijk. De notulen van de FOMC-vergadering van september zullen meer duidelijkheid geven over de plannen van de Federal Reserve.

Euro

De euro stond de schijnwerpers vorige week af aan het pond en bleef handelen in één van de krapste marges die we al hebben gezien tegenover de Amerikaanse dollar. Uit de notulen van de laatste vergadering van de ECB bleek er te weinig steun van haar leden te zijn om het aankoopprogramma te verkrappen.

We verwachten dat de druk op de gemeenschappelijke munt de komende weken zal aanhouden als gevolg van de gematigde economische prestaties en de stijgende politieke risico’s in Italië door het aanstaande referendum.

Amerikaanse dollar

De verwachting dat de Federal Reserve een renteverhoging zal toepassen voor het einde van het jaar blijft intact na het arbeidsmarktrapport van vorige week vrijdag. De 156.000 gecreëerde banen waren in lijn met wat de markt verwachtte. De werkloosheid steeg lichtjes, maar dit had te maken met de stijging van de beroepsbevolking, omdat een gezonde arbeidsmarkt meer mensen aantrekt die voorheen niet actief zoekend waren. Een ander belangrijk gegeven is de loonstijging van 2,6%, wat 1,5% is in reële termen.

Ook de ISM indexen voor het ondernemersvertrouwen, en voornamelijk de dienstencomponent, waren erg sterk. Naar onze visie is een renteverhoging voor het einde van dit jaar niet langer een vraagteken en kan niet worden uitgesloten dat dit in november mogelijk zou gebeuren. Deze week komen de notulen van de FOMC-vergadering van september uit en ook hierdoor kunnen we interessante ontwikkelingen gaan zien in de valutamarkten.

Britse pond

britsepond-onderuitElke economische aankondiging werd afgelopen week volledig overschaduwd door artikel 50, dat zal worden voorgeleid voor mei 2017. Nervositeit over de mindere vooruitzichten voor het pond in deze politieke omgeving heeft de munt aanzienlijk doen verzwakken bij het ingaan van de ochtendsessie op vrijdag in Azië. Echter was de werkelijke ‘flash crash’ van meer dan 6%, die gevolgd werd door een bijna onmiddellijk herstel, niet veroorzaakt door ander nieuws maar door geautomatiseerde handelsprogramma’s in een omgeving van verminderde liquiditeit. De traditionele spelers op deze markten zoals de zakenbanken werden gedwongen om terug te schalen in hun deelname.

Het pond kwam vorige week terecht op een historisch goedkoop niveau. Het is waarschijnlijk dat we in de nabije toekomst scherpe bewegingen gaan zien in beide richtingen. Deze ontwikkelingen onderstrepen het belang van een juiste strategie voor het afdekken van het valutarisico.

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *