Column: Eindelijk voorbij

Ze zijn eindelijk voorbij deze verkiezingen… Ik heb van verschillende lezers commentaar gekregen dat ik te veel op de hand was van Trump. Het enige wat ik tijdens mijn stukjes probeer te doen is meer achtergrondinformatie te geven, door belangrijke nieuwsfeiten te brengen die door grote media niet óf zeer summier zijn gepubliceerd.

Naar mijn mening zijn de slechte punten van Trump door alle media uitvoerig aan bod gekomen. Hillary daarentegen had de totale steun van de nationale en internationale media. En de bankiers. En de gevestigde politieke orde. En vele miljardairs, popsterren, celebrities, buitenlandse leiders en zelfs de huidige president van de VS. Toch bleek deze steun niet genoeg voor de winst (overigens blijft het een gek systeem, ze haalde de meerderheid van alle stemmen). De burger op straat heeft het blijkbaar gehad met de status quo.

Ik denk dat alle verkiezingen van de afgelopen tijd en in de nabije toekomst gewonnen zullen worden door partijen/mensen die niet tot de gevestigde orde behoren. Michael Moore typeerde een overwinning van Trump als een grote “Fuck you” tegen de gevestigde orde.

voorbijItalië

De volgende zéér belangrijke verkiezing (in dit geval een referendum) zal begin december plaatsvinden in Italië. Deze stemming kan eventueel grote schade toebrengen aan de EU. Premier Renzi heeft namelijk zijn lot verbonden aan de uitslag.

Nieuwe verkiezingen kunnen weer voor onzekerheid zorgen en eventueel resulteren in een referendum over het Italiaanse EU-lidmaatschap. Volgend jaar zijn Frankrijk en Duitsland aan de beurt. Mijn voorspelling is dat dit wederom grote nederlagen gaan worden voor de gevestigde orde.

Nadat de overwinning van Trump werd bekendgemaakt kwamen er zeer bizarre uitspraken. Zoals Nobelprijs winnaar Paul Krugman; “Financial markets will never recover from this”. Hij bleek maar liefst 49 minuten gelijk gehad te hebben, want zo lang duurde het voordat de S&P 500 weer in de plus stond na opening. Blijkbaar beseffen beleggers dat – ondanks de overwinning van Trump – Disney gewoon superhero films zal blijven maken, Facebook uw privé informatie blijft verkopen aan adverteerders en Coca-Cola wereldwijd ongezonde drankjes blijft distribueren.

Onzekerheid

Wat nu? Het is duidelijk dat de verkiezing van Trump veel onzekerheid gebracht heeft voor de financiële markten. Onzekerheid zorgt voor gevaar, maar ook voor kansen! Wij mensen maken tijdens dit soort periodes vaak hele slechte beslissingen, gebaseerd op onze emoties. Het is erg moeilijk om je gevoel uit te schakelen, maar probeer het de komende tijd voor wat betreft uw financiële beslissingen.

En terwijl de gehele wereld gefixeerd was op de verkiezingen, gebeurde er ondertussen in India iets zeer belangrijks. De overheid van India maakte vrijwel van de ene op de andere dag de briefjes van 500 en 1.000 rupees ongeldig. Stelt u zich eens voor dat de Nederlandse overheid opeens alle biljetten van 20 en 50 euro ongeldig verklaart…

De officiële reden is dat de Indiase overheid witwassen wil tegengaan, maar dat is natuurlijk nonsens. Het versterkt mijn overtuiging dat de cashloze maatschappij eraan komt. Privacy, naar mijn mening één van de belangrijkste grondrechten, zal er niet meer zijn. Mijn mening vat ik als volgt samen: “Ik heb niets te verbergen, maar dat gaat niemand iets aan”.

Sander Noordhof

gs-logo-breed

Deze column van Sander Noordhof verscheen afgelopen weekend op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar [email protected].

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders