Column: Europese bankencrisis terug van nooit weggeweest?

Het was weer een week waarin bijzonder veel gebeurde. De Britse verkiezingen zorgden gisteren voor een zeer precaire politieke situatie in het Verenigd Koninkrijk, helaas in een tijd dat een aantal zeer belangrijke dossiers afgehandeld dienen te worden. Ook was gisteren de dag dat Comey, de ontslagen directeur van de FBI, moest getuigen voor de Senaat. Deze getuigenis is op vele zenders live uitgezonden.

Wat mij daarbij vooral opviel was dat Comey toegaf dat hij zelf zeer vertrouwelijke informatie naar de pers heeft gelekt (die per definitie tegen Trump zijn, wat hij ook goed of slecht doet. Zo is berekend dat 97% van alle nieuwsberichten die CNN over Trump publiceerde negatief waren). Deze lekken verbazen mij, omdat hem kort daarvoor gevraagd is niet al te veel vertrouwelijke informatie van de FBI vrij te geven. Nu blijkt dus dat de directeur hier zelf voor verantwoordelijk was! Ik ben benieuwd wat hiermee gedaan gaat worden. Ook opvallend is dat Comey eerder nog gezegd heeft dat Rusland geen enkele invloed heeft gehad op het resultaat van de Amerikaanse presidentverkiezingen, maar dat hij gisteren opeens een heel ander verhaal vertelde.

Spaanse banken

Door deze belangrijke gebeurtenissen zijn een aantal andere feiten onderbelicht gebleven. Zo werd op 7 juni bekendgemaakt dat de grote Spaanse bank Banco Popular voor het symbolische bedrag van €1 verkocht is aan Banco Santander, de grootste bank van Spanje. Deze €1 was niet de prijs per aandeel, maar de totale overnamesom! Overigens kwam deze noodlijdende bank in de zomer van 2016 nog glansrijk door de stresstest voor Europese banken. Weten we meteen weer wat de waarde is van deze stresstests…

In 2006 – op het hoogtepunt van de Spaanse vastgoedmarkt – had het Spaanse Banco Populare een kapitaalbuffer van 2%. Dit betekent dat van alle spaartegoeden die toen werden aangehouden er 98% was geïnvesteerd in leningen van dubieuze kwaliteit (wat enige tijd later ook zou blijken). Alleen in 2016 werd al €3,5 miljard verlies geleden, meer dan alle verdiensten in de hoogtijdagen bij elkaar. Banco Santander krijgt nu al deze leningen in de maag gesplitst, waarvan de werkelijke waarde totaal onduidelijk is. Banco Santander had vrijwel geen enkele tijd om de boeken te bekijken, een zogenaamde ‘due diligence’ zou zeker een jaar in beslag genomen hebben. Op de balans staat immers voor meer dan €150 miljard aan honderdduizenden verschillende soorten leningen!

Het bizarre is dat de grote media en de overheid van Spanje doen alsof dit een perfecte oplossing is voor de problemen. U begrijpt zelf ook dat de problemen rondom deze slechte leningen met deze overname allesbehalve zijn opgelost, ze staan nu alleen op de balans van een andere bank. Spanje kent overigens een ingewikkeld banken systeem. Een flink deel van de hypotheken worden uitgegeven door zogenaamde ‘cajas’. Op het hoogtepunt van de vastgoedmarkt in Spanje was 56% van alle vastgoedleningen uitgegeven door deze cajas. Deze banken zijn totaal niet gereguleerd en kunnen niet via de kapitaalmarkt worden gefinancierd. Eigenlijk weet niemand hoe de situatie is bij deze bedrijven. De afgelopen vijf jaar is hier van overheidswege ook niets veranderd.

Bankencrisis laait weer op

Deze overname is naar mijn mening een duidelijke waarschuwing dat de Europese bankencrisis de komende tijd weer in volle hevigheid gaat losbarsten. Spanje is namelijk absoluut niet het enige Europese land waarvan de bankensector in de problemen is geraakt. Vorig jaar schreef ik al over de probleembanken in Italië. Ook hier hebben ze geprobeerd slechte banken te fuseren met andere banken en dubieuze leningen door te verkopen, overigens zonder succes. De Italiaanse overheid kan ook niet helpen, omdat ze zelf vrijwel failliet zijn. Voor een bank in de problemen blijft dan één optie over, namelijk een bail-in in plaats van een bail-out.

Zorgt u alstublieft dat u enig onderzoek doet naar de bank waar uw spaargeld staat, dit is belangrijker dan ooit tevoren. Houdt niet al uw tegoeden aan bij één bank, maar spreidt uw risico. Het liefst over verschillende landen en eigenlijk over banken in verschillende werelddelen. Deze tijd vraagt om bijzondere oplossingen! Het gevaar dat het misgaat met ons (uw) spaargeld is momenteel helaas groter dan ooit…

Sander Noordhof

Reageren? Stuur een mail naar [email protected]

gs-logo-breed

Deze column van Sander Noordhof verscheen eerder op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar [email protected].

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *