Column: Is uw edelmetaal altijd veilig bij een kluisje van de bank?

Een issue bij de aankoop van fysiek edelmetaal blijft natuurlijk altijd het veilig bewaren hiervan. Edelmetaal in eigen beheer heeft intrinsieke waarde en dus geen tegenpartij-risico. Dit heeft vele voordelen, maar ook een belangrijk nadeel: Het veilig bewaren van dit edelmetaal. Ik merk dat vele cliënten hun edelmetaal bewaren in een kluisje bij de plaatselijke bank. Op zich is deze gedachte goed te volgen; deze kluisjes zijn immers goed beveiligd. Toch is er een belangrijk aandachtspunt: Wat gebeurt er bij een faillissement van deze bank? Behoort de inhoud van uw kluisje (uw bezit) tot de failliete inboedel of valt deze erbuiten? Dit kan namelijk per locatie verschillen.

Tijdens de nasleep van de crisis in 2008 en 2009 werd voor sommige particulieren keihard duidelijk dat de inhoud van de kluisjes niet hun eigen bezit meer was, toen de bank waar zij het edelmetaal bewaarden failliet ging. Ik raad eenieder aan dit te gaan checken bij hun eigen bank. Mocht uw contactpersoon bij de bank zeggen dat de inhoud van de kluisjes buiten de failliete inboedel valt, laat hem dit dan schriftelijk aan u bevestigen. Mocht deze schriftelijke bevestiging uitblijven, ga dan tot actie over en haal uw edelmetaal daar alsnog weg.

safe-deposit-box-teaser

Hoe veilig is een kluisje bij de bank?

Vaak wordt mij gevraagd wat er in de jaren dertig in de Verenigde Staten gebeurde met goud, toen het edelmetaal geconfisqueerd werd. Ik zal hier de komende weken meer aandacht aan besteden. Nu eerst een stukje geschiedenis: Op 6 maart 1933, 36 uur na zijn inauguratie, beval President Roosevelt de onmiddellijke sluiting van alle banken in de VS. Proclamation 2039, de zogenaamde ‘Banking Holiday’ was een feit. Deze sluiting duurde vijf dagen. Niemand kon in deze periode bij zijn geld en alle transacties werden bevroren (tip: bewaar dus nooit een paspoort of ander document dat u in een noodgeval nodig zou hebben bij de bank).

Er bestaat momenteel naar mijn weten geen wet tegen het bewaren van cash geld of edelmetaal bij een kluisje van de bank. Toch kan de overheid dit altijd opeisen onder verdenking van belastingontduiking of witwassen. Wetten en regels kunnen in een noodsituatie ook makkelijk veranderd worden, zeker als de noodtoestand wordt uitgeroepen, zoals momenteel het geval is in Frankrijk. Verder zijn allerlei banken de regels zelf al aan het aanpassen. Een Amerikaanse bank heeft de volgende zin in haar algemene voorwaarden opgenomen: “Contents of box: You agree not to store any cash or coins other than those found to have a collectible value”.

Verkiezingen

Verder binnenkort natuurlijk de verkiezingen in Nederland (die in Frankrijk en Duitsland zullen wereldwijd zeer veel aandacht krijgen); wat zijn deze belangrijk voor onze toekomst! Ik las een stukje op de site van Maurice de Hond wat mijn wenkbrauwen deed fronsen.

Hij legt op z’n site op heldere wijze uit waarom de andere peilers (o.a. TNS/Nipo, tegenwoordig Kantar Public geheten) van die grote verschuivingen laten zien, die volgens hem geen goed beeld weergeven, omdat ze niet meer wetenschappelijk, maar politiek gekleurd peilen. Dat doen ze om de kiezers te manipuleren. Kiezers stemmen graag op ‘winnaars’, dus schildert men bijvoorbeeld de PVV nu af als de plotselinge grote verliezer. Alsof veel mensen bij Geert Wilders weglopen en weer teruggaan naar de VVD van Mark Rutte.

Begrijpt u mij niet verkeerd; ik ben geen fan van Wilders, maar elke partij dient natuurlijk hetzelfde behandeld te worden. Dat de peilingen tegenwoordig niet meer zo accuraat zijn, dat laten de verkiezing van Trump en de Brexit wel zien. Zoals eerder geschreven maak ik me persoonlijk veel zorgen over de enorme tegenstellingen tussen links en rechts. Als de ene kant wint, zal de andere kant zich hier niet of heel moeilijk bij neerleggen. Zie ook de demonstraties in de Verenigde Staten, zelfs drie maanden na de verkiezingen.

Laten we hopen dat er op 15 maart een uitslag komt waarmee Nederland een regering krijgt met een overtuigend mandaat. Problemen die er nu zijn, kunnen dan tenminste echt aangepakt worden. Overigens denk ik dat de koersen van edelmetalen het juist zeer goed zullen doen bij dit soort politieke instabiliteit en bij de verdeeldheid die er momenteel wereldwijd is. Toch hoop ik dat de situatie niet zal verergeren, niemand zal daar uiteindelijk baat bij hebben.

Sander Noordhof

gs-logo-breed

Deze column van Sander Noordhof verscheen afgelopen weekend op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar [email protected].

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders