Column: Waarom blijft de dollar dalen?

Een van de ontwikkelingen van het afgelopen jaar die maar weinig mensen hadden zien aankomen was de comeback van de euro. Stond de wisselkoers tussen de euro en de dollar een jaar geleden nog op $1,05, deze week zagen we hem al regelmatig boven de $1,25 bewegen. Dat is een behoorlijke stijging, zeker als je bedenkt dat dit het meest verhandelde valutapaar in de wereld is.

Hoe komt het dat de dollar een jaar geleden haar stijging niet heeft voortgezet, ondanks de euforie die er toen was over het economische beleid van president Trump, dat de Amerikaanse economie weer voorop moest stellen? En hoe kan het dat de dollar, ondanks drie renteverhogingen van de Federal Reserve, toch verder omlaag ging ten opzichte van de euro?

Economische groeicijfers

Een van de redenen waarom de euro een comeback maakte is dat de economie van de Eurozone meer groei laat zich dan de Amerikaanse economie. Daarnaast was de euro gewoon erg goedkoop geworden, zeker als je het structurele handelsoverschot van de Eurozone afzet tegen het (eveneens structurele) handelstekort van de Verenigde Staten. Op basis van deze factoren zou je kunnen zeggen dat de euro te goedkoop was geworden en dat de verwachtingen over de Amerikaanse economie te hoog gespannen waren.

Maar er is nog een andere uitleg voor dit fenomeen, die samenhangt met de sterke stijging van de Amerikaanse 10-jaars rente. Je zou misschien denken dat het door de stijgende rente in de Verenigde Staten voor beleggers interessanter wordt om vermogen in dollars aan te houden en dat daardoor de dollar in waarde zou stijgen, maar analisten van Deutsche Bank leggen uit waarom dat toch niet het geval is geweest.

Vlucht uit de dollar?

Volgens analisten van Deutsche Bank is de situatie vandaag de dag compleet anders dan een jaar geleden. Cijfers van de bank laten zien dat de gecombineerde waardering van aandelen en obligaties in de VS momenteel op het hoogste niveau staat sinds de jaren zestig en dat deze trend onherroepelijk een keer verbroken zal worden. Op een gegeven moment zal er ofwel in aandelen ofwel in staatsobligaties een verkoopgolf op gang komen, waardoor de instroom van buitenlands kapitaal wordt afgeremd en de wisselkoers daalt.

Een andere factor die meespeelt is de combinatie van het handelstekort en het begrotingstekort in de Verenigde Staten. Door het nieuwe belastingplan van Trump wordt dit gecombineerde tekort alleen maar verder opgejaagd, waardoor de angst voor inflatie toeneemt en beleggers een andere veilige haven zoeken.

Volgens Deutsche Bank is het resultaat van dit alles dat de kapitaalstromen momenteel uit de dollar en richting de euro en de yen vloeien. Zo lang deze fundamentele trends intact blijven zal de dollar volgens analisten van de bank verder wegzakken.

Wat betekent een sterkere euro? Voor ons in de Eurozone betekent het dat de prijzen van met name importgoederen zullen dalen, wat een drukkend effect heeft op de inflatie. Tegelijkertijd zorgt het er ook voor dat de goudprijs in euro’s blijft liggen rond de €35.000 per kilo, terwijl de prijs in dollars de oude toppen van $1.350 per troy ounce uit 2016 en 2014 opzoekt. Het blijft een interessante markt om te volgen!

Frank Knopers

Deze column van Frank Knopers verscheen eerder op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar [email protected].
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Column: Waarom blijft de dollar dalen?

 • 18 februari 2018 om 22:13
  Permalink

  Toch moet ook rekening gehouden worden met de Zuid- €.U. enorme schuldenberg en de zuid E.U. banken crisis. Ook de vergrijzing zal geen gemakkelijke opgave worden. Zodra er chaos of sociale onrust ontstaat gaat ook goud in €. omhoog!

  Beantwoorden
  • 20 februari 2018 om 09:24
   Permalink

   Waarschijnlijk wel ja.. Zeker als de ECB opnieuw obligaties moet opkopen om de financiële markt te ondersteunen. Er staat nog ongeveer €1.000 miljard aan slechte leningen op bankbalansen en dat probleem zal alleen maar groter worden als de rente weer gaat stijgen en de wanbetalingen toenemen.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders