Zoals u weet zijn wij groot voorstander van het beleggen in waardeaandelen. Als groep beschouwd rendeert dit type aandelen bovengemiddeld en dat leidt tot heel grote verschillen op termijn. In tegenstelling tot groeiaandelen verwachten beleggers van waardeaandelen doorgaans weinig. Beleggers mijden dergelijke aandelen, meer dan eigenlijk terecht is. Gevolg is dat het juist de waardeaandelen zijn die uiteindelijk het best blijken te renderen.

Het afgelopen jaar rendeerden waardeaandelen fors beter dan het marktgemiddelde. Maar in de jaren ervoor waren het juist de groeiaandelen die relatief sterk presteerden. Over dat opvallende achterblijven van waardeaandelen schreven we eerder al.

Studie

In de studie wordt het rendement van waardeaandelen vergeleken met groeiaandelen. In een gemiddeld jaar renderen waardeaandelen zo’n 5% extra. Sinds 1945 is het echter ook zes keer voorgekomen dat waardeaandelen gedurende een periode van vijf jaar slechter presteerden dan groeiaandelen. Helemaal wanneer waardeaandelen een langere periode relatief slecht hebben gepresteerd is deze beleggingscategorie extra interessant. Dit vanwege de inhaalslag die uiteindelijk altijd volgt.

value-growth-1945-new

Groeiaandelen hebben waardeaandelen sinds 1945 slechts zes keer verslagen (Bron: Euclidean)

En nu?

Ondanks het uitstekende jaar dat waardeaandelen achter de rug hebben lijkt deze beleggingscategorie nog altijd een behoorlijke inhaalslag tegoed te hebben. Zie ook bovenstaande grafiek van het rendement van waardeaandelen tegenover groeiaandelen.

Zoals in de figuur te zien is herpakken waardeaandelen zich uiteindelijk altijd weer. En inmiddels geldt eveneens alweer dat u vanaf 2010 beter af was geweest met waarde- dan met groeiaandelen. In de vijf voorgaande jaren waren het groeiaandelen geweest die het best gepresteerd hadden.

Maar ondanks dat waardeaandelen sinds 2010 per saldo ietwat beter presteerden dan groeiaandelen is het extra rendement nog erg minimaal vergeleken met de vijf soortgelijke periodes eerder. Onze indruk is dan ook dat de relatieve opmars van de waardeaandelen eigenlijk nog maar net begonnen is.

Hendrik Oude Nijhuis

hendrik-oude-nijhuisOver de auteur: Hendrik Oude Nijhuis is een expert op het gebied van value investing en medeoprichter van Kingfisher Capital, een op value investing principes gebaseerde business model & investment research boutique. Hij heeft uitgebreid onderzoek verricht naar de investeringsstrategieën van value investors als Warren Buffett.

Lees meer over value-investing op www.beterinbeleggen.nl.