Heeft dit geldsysteem nog wel een veilige haven?

Volgens vermogensbeheerder Bill Gross van Janus Henderson staat de financiële sector vandaag de dag voor een grote uitdaging, omdat er binnen het financiële systeem niet langer meer een echte veilige haven bestaat. Door de extreem lage rente zijn ook staatsobligaties inmiddels relatief duur geworden, waardoor deze volgens Gross nog maar beperkt hun rol als veilige haven kunnen vervullen.

In het verleden konden beleggingsfondsen die aandelen te duur vonden nog hun toevlucht zoeken tot staatsobligaties, maar door de extreem lage rente is ook deze vluchthaven veel riskanter geworden. Gaat de rente in de toekomst stijgen, dan daalt namelijk de marktwaarde van deze schuldpapieren en daarmee de dekkingsgraad van bijvoorbeeld de pensioenfondsen en verzekeraars.

Risicovrij bestaat niet

In veel van onze studieboeken over economie en beleggen worden staatsobligaties beschreven als een veilige haven in onzekere tijden, om de simpele reden dat overheden met een eigen centrale bank niet failliet kunnen gaan en altijd hun schuldverplichting na zullen komen. Dat is nog steeds waar, maar wat in dat verhaal onderbelicht blijft is dat beleggers een groot koersrisico lopen op het moment dat de rente weer gaat stijgen. Daarover schrijft Bill Gross in zijn laatste column het volgende:

“Mocht er een nieuwe crisis ontstaan als gevolg van verkeerd beleid, een geopolitieke crisis of andere momenteel onvoorziene risico’s, dan is de mogelijkheid om je vermogen te beschermen nu veel beperkter dan in het verleden. En dat vraagt om nog meer voorzichtigheid en een ruimer monetair beleid van de Federal Reserve dan normaal.”

Hiermee doelt hij op het feit dat zowel aandelen als obligaties momenteel zeer hoog gewaardeerd zijn en dat beleggers ook met een vlucht richting obligaties geld kunnen verliezen.

De negatieve rente op staatsobligaties betekent namelijk niets anders dan dat beleggers op dit moment een hogere prijs voor een obligatie betalen dan wat ze over de gehele looptijd aan aflossing plus rente zullen ontvangen. Het is dus eigenlijk een premie die beleggers betalen voor de vermeende veiligheid van obligaties.

Lender of last resort

Je kunt je voorstellen dat als de rente weer terugkeert naar het historische gemiddelde van ongeveer 4%, dat de marktwaarde van langlopend schuldpapier met een rente van bijna nul procent dan behoorlijk zal dalen. Centrale banken zullen dat natuurlijk ten koste van alles proberen te voorkomen, door hun opkoopprogramma’s weer op te starten en opnieuw schuldpapier van overheden en bedrijven op te kopen.

Momenteel proberen de centrale banken de markt te overbluffen door langzaam hun stimuleringsprogramma’s af te bouwen en de geesten rijp te maken voor meer renteverhogingen, maar dat zijn vooralsnog meer woorden dan daden. Ook de centrale bankiers weten heel goed dat dit monetaire systeem niet bestand is tegen een veel hogere rente en zullen daarom zoveel mogelijk tijd proberen te rekken zonder hun geloofwaardigheid te verliezen. Komt er een nieuwe crisis, dan zal blijken dat staatsobligaties wel een nominale zekerheid bieden, maar dat ze geen enkele garantie bieden op het behoud van reële waarde.

Frank Knopers

Deze column van Frank Knopers verscheen eerder op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar contact@goudstandaard.com.
Eén gedachte over “Heeft dit geldsysteem nog wel een veilige haven?

  • 11 december 2017 om 17:47
    Permalink

    Bill Gross heeft duidelijk een punt. De Centrale Banken blijven of doorgaan met (vertragend) (E.C.B. en B.o.J.) drukpersen of ook afbouwen van de balans (Fed).
    Daardoor is de Fed richting gevend geworden.Op grond daarvan zien de €urocraten met vazal E.C.B./Draghi, de bui al hangen. De $ en de kapitaalmarkt rente in de V.S. krijgt daardoor een aanzuigende werking en dus gaat ook in de E.U. de kapitaal markt rente in 2018 naar vermoedelijk 2% omhoog.Dat kunnen de Zuid E.U. landen met hun hoge schulden niet slikken. Aangezien Brussel dit scenario ingecalculeerd had, wil ik graag terugkomen op mijn opmerking 3 maanden terug, t.a.v. de Duitse verkiezingen. Toen heb ik gesteld dat de €urocraten, Martin Schultz, voormalig E.U. Parlement voorzitter naar de Duitse SPD zouden parachuteren. Inmiddels zit Merkel/CDU-CSU in de moeilijke positie om een minderheid regering te vormen of met de SPD/Martin Schultz samen te werken. Die eisen nu o.m. een Federaal Europa met een begroting en Minister v. Financiën positie in Brussel. Dit is het onzalige idee van President Macron, van Frankrijk. Hij wil van de notoire Zuid E.U. en zijn eigen Franse schulden af, door deze over te hevelen naar de de Noordelijke E.U. landen, waaronder Duitsland en Nederland. Dit arrogante figuur heeft Zonnekoning ambities.Gelet op de corrupte Zuid E.U.cultuur verschillen, zal dit tot een continu stroom gelden naar de Zuid E.U. landen leiden. M.a.w. De Noordelijken worden leeg gemolken.Dat scenario zorgt met inachtneming van de horde onproductieve gelukzoekers uit moslim landen, mede ook door automatisering, blockshain,, algoritmes, robotisering, 3 D printing nano techniek etc. voor sociale onrust. De €urocraten willen op een dure wijze tijd rekken. Doch het spel is uit en daar konden de Oostblok Staten wel eens voor zorgen. Zij hebben invloeden, bezettingen en uitbuiting van verschillende regimes meegemaakt. Het oorlog ophitsen met Rusland moet de Oostblok in het gareel houden, vandaar een E.U. leger ter vervanging van de NAVO. De wet van oorzaak en gevolg zal 2018 spannend maken. (Maan Arkenbosch)

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.