stierenmarkt

Deze bijdrage is afkomstig van Beurshalte

Sommigen onder u zullen het zich nog wel herinneren. Aan het begin van deze eeuw schoot de Nasdaq in de VS dagelijks met vele procenten tegelijk omhoog. Bedrijven, die nog nooit een dag winst hadden laten zien, kenden torenhoge waarderingen. Het kon niet anders of deze zeepbel moest een keer uiteen spatten.

Nu zien we in China ongeveer hetzelfde gebeuren. Een bedrijfje Baofeng Technology uit Beijing is sinds zijn beursgang, nu iets maar dan vijf weken geleden, met meer dan 2800% in koers gestegen. Dat is een enorme en nagenoeg onbegrijpelijke koersstijging. Die wordt alleen nog maar onbegrijpelijker, als men bedenkt dat het bedrijf nog helemaal geen winst heeft laten zien. Baofeng Technology is geen aberratie. Er zijn meer zinbegoochelende voorbeelden. Het bedrijf P2P Financial Information Services, genoteerd aan de Shanghai Composite steeg afgelopen weken dagelijks met de maximaal toegestane 10%. Bij nader onderzoek bleek, dat het hier niet ging om een peer-to-peer lending business, zoals de goegemeente dacht. P2P bleek niet meer dan een domeinnaam, waarvan de eigenaars dachten dat die wel eens $ 100 miljoen waard kon zijn.

shenzhen-index

Shenzhen index is de afgelopen maanden sterk gestegen

chinese-investors‘Irrational Exuberance’

Bovenstaande voorbeelden zijn de meer extreme voorbeelden van wat Alan Greenspan rond de eeuwwisseling omschreef als ‘irrational exuberance’. De diverse Chinese beurzen lijken inderdaad op hol geslagen. De kleine ChiNext Index, een soort Nasdaq met 33 voornamelijk technologiefondsen, is sinds het begin van 2015 in koers verdubbeld. De veel grotere Shenzhen Composite, waaronder verschillende indexen zoals ChiNext vallen, is sinds het begin van het jaar met bijna 70% gestegen. De Shanghai Composite doet het met meer dan 30% aanmerkelijk rustiger aan.

Volgens Chinese analisten is het verschil in groeitempo tussen Shenzhen en Shanghai terug te voeren op de verschillende trends in China, meer in het bijzonder de Chinese economie. De Shenzhen Composite staat symbool voor de verandering in China en de Chinese economie. Dat wil zeggen, dat ook in China Internet, IT Technologie en telecommunicatie snel aan gewicht winnen. Beleggers zijn laaiend enthousiast over deze laatste trend en dus slaat de overdrijving toe. De waardering voor een gemiddeld ICT-aandeel in de Shenzhen Composite bedraagt al 65X. Voor de Nasdaq is dat 19X. Het is de vraag hoelang dit goed gaat, als beleggers gaan beseffen, dat de potentiele winstgevendheid wel erg ver de tijd is in geschoven.

shanghai-stock-exchange

Ook de Shanghai Composite lijkt alleen maar omhoog te kunnen

Soepel monetair beleid

Waar Shenzhen de ‘toekomst’ is, vertegenwoordigt de Shanghai Composite de dag van vandaag. In deze index wegen de traditionele (staats)bedrijven zwaar mee. Dat deze traditionele index toch met meer dan 30% is gestegen, heeft alles te maken met de verwachtingen rondom het monetaire beleid. Veel beleggers zijn ervan overtuigd dat de monetaire autoriteiten hun beleid zullen blijven versoepelen zolang de economie in een dip zit. Ze speculeren erop, dat de centrale bank dit jaar nog een of twee keer de rente gaat verlagen. Ze speculeren er bovendien op, dat Chinese banken toestemming krijgen om hun buffers te verlagen. Als dat gebeurt, dan nemen de mogelijkheden van het financieel systeem per direct toe.

Beleggers zijn optimistisch, maar beleidsmakers zijn bezorgd over de irrational exuberance en denken er hardop over na om die in te dammen. Beleggers zijn om meerdere redenen gewaarschuwd!

beurshalte-logoOver Beurshalte:

Dagelijks publiceert Beurshalte nieuwsbrieven en columns van leden van de redactie en van gastauteurs over de wereld van beleggen en alles wat ermee samenhangt. Daarnaast publiceert beurshalte wekelijks een nieuwsbrief met unieke inhoud over relevante beleggingsthema’s. Belangstellende lezers kunnen een gratis abonnement nemen. Als u geïnteresseerd bent, kunt u zich hier aanmelden!