Deze bijdrage is afkomstig van Beurshalte

De vragen zoemden al enkele kwartalen rond. Hoe lang kan een gigant als Apple zo hard blijven groeien? En, is Apple voor zijn groei niet te afhankelijk geworden van de iPhone. Dat toestelletje genereert ongeveer 68% van de omzet van het bedrijf. Sinds de publicatie van de cijfers over het vierde kwartaal van 2015 is er meer duidelijkheid gekomen over beide vragen.

apple-china-teaserHet was een fantastisch kwartaal voor Apple. De omzet bedroeg $76 miljard en de winst kwam uit op $18,4 miljard. De winst per aandeel bedroeg $3,28 waar de markt uitging van $3,23. Het bedrijf verkocht het record aantal van 74,8 miljoen iPhones. Niets aan de hand dus, maar toch viel de omzetstijging van 1,7% de markt tegen. Die had gerekend op $76,5 miljard. Het was een deukje in een stralend harnas. Apple kon echter aantonen dat de omzet te lijden had onder de sterke dollar. Apple haalt ongeveer 65% van zijn omzet van over de grens.

Minder iPhones

Toch ontkwam Apple er dit keer niet aan om voor het eerst sinds onheuglijke tijden met slecht nieuws te komen. De uitkomsten over het eerste kwartaal van 2016 zullen niet aan de verwachtingen voldoen. De omzet zal uitkomen op een bedrag van $50 – 53 miljard waar de markt hoopte op $55,5 miljard. Er zullen in het huidige kwartaal vooral minder iPhones aan de man gebracht worden. De grootste teruggang is te zien in China, inclusief Hong Kong. Volgens ceo Tim Cook ontkomt ook Apple niet aan de economische turbulentie in dat land. Hij moest vaststellen, dat er sinds het midden van 2015 de klad was gekomen in het tempo van verkoop. Overigens steeg de omzet in China in het afgelopen kwartaal nog met 14% naar een totaal $18,4 miljard. De echte terugval zal te merken zijn in het huidige kwartaal.

De guidance van Apple werpt een aantal vragen op. De eerste en misschien wel belangrijkste vraag is of het tijdperk van de iPhone en meer in het algemeen het tijdperk van de smartphone ten einde loopt. Is de markt verzadigd en zal Apple het voortaan moeten hebben van de vervangingsvraag. Feit is wel, dat ook grote concurrent Samsung teleurstellende cijfers presenteerde. Dat maakt de vraag heel actueel of Apple een product of dienst in de mouw verborgen houdt dat de rol van de iPhone kan overnemen. De twijfel daaromtrent is heel groot. Diensten als Apple Pay en Apple Music weten vooralsnog weinig enthousiasme los te maken. Hetzelfde geldt voor Apple Watch.

apple-aandeel

Aandeel Apple daalt, beleggers twijfelen aan succes van nieuwe diensten en producten

Groeien in China

Een tweede prangende vraag is of China wel het beloofde land blijft nu de economische teruggang doorwerkt in de cijfers van Apple. Voorlopig blijft Tim Cook optimistisch zonder de huidige problemen te willen bagatelliseren. Apple blijft gewoon investeren in China. Het aantal van 28 Applewinkels moet nog voor de zomer van 2016 gegroeid zijn naar 40.

Cook baseert zijn optimisme vooral op demografische factoren. In 2010 omvatte de middenklasse ongeveer 50 miljoen, maar in 2020 gaat het maar liefst om 500 miljoen mensen. Dat zijn allemaal potentiële kopers voor de iPhone en andere apparaten van Apple. Daarnaast verandert de structuur van de Chinese economie. Het accent komt meer en meer te liggen op consumentenbestedingen. Ook dat is niet ongunstig, zo oordeelt Cook.

De argumentatie van Cook is rationeel en goed onderbouwd. Edoch, het beantwoordt niet de vraag of het tijdperk van de iPhone/smartphone ten einde loopt. Het beantwoordt evenmin de vraag of Apple een echt alternatief voor de iPhone in gedachten heeft! Het uitblijven van een definitief antwoord verklaart de daling van de koers van het aandeel!

Cor Wijtvliet

Hoofdredacteur Beurshalte.nl

 

beurshalte-logoOver Beurshalte:

Dagelijks publiceert Beurshalte nieuwsbrieven en columns van leden van de redactie en van gastauteurs over de wereld van beleggen en alles wat ermee samenhangt. Daarnaast publiceert beurshalte wekelijks een nieuwsbrief met unieke inhoud over relevante beleggingsthema’s. Belangstellende lezers kunnen een gratis abonnement nemen. Als u geïnteresseerd bent, kunt u zich hier aanmelden!

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.