Luisteren naar centrale bankiers een must

Bron: Gold Republic

Goed luisteren naar centrale bankiers, vervolgens dat wat ze zeggen, vertalen vanuit het centraal bankiers naar de gewone mensentaal is een must is voor iedereen die iets wil zeggen of begrijpen van het gedrag op de financiële markten. Dat vertalen en tevens luisteren betekent ook luisteren naar wat de centrale bankiers níet zeggen. Vaak is dat nog belangrijker dan dat wat ze wél zeggen. Het is geen makkelijke opgave, centraal bankiers is een lastige taal die ook nog eens verandert in loop der tijd. Nadat ik ruim 20 jaar geleden het Nederlands had geleerd, ging ik me in het centraal bankiers specialiseren, dus ik vertaal het graag voor u. Dat heb ik ook gedaan met een interview dat Philip Lane, bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB), onlangs gaf.

Lane’s woorden

Tijdens dat interview kreeg hij de vraag welke opties de ECB nog heeft haar beleid nog ruimer te maken mocht dat nodig zijn. Aandelen opkopen, vroeg de vragensteller zich af. Lane antwoordde dat “alles wordt overwogen” en dat “die opties nog niet in onze gereedschapskist te vinden zijn.” “Ons actieve instrumentarium is een combinatie van kortetermijnrente, opkopen van obligaties, speciale leningen voor banken”, vervolgde hij.

Alles wordt overwogen. Nog niet in de gereedschapskist. Ons actieve instrumentarium. Lees deze woorden nog eens maar leg de nadruk nu op ‘alles’, ‘nog’ en ‘actieve’ en het is niet lastig Lane’s woorden te interpreteren als vooraankondiging dat de ECB nog meer bizar beleid in petto heeft voor de toekomst. De bank overweegt alles en dat wat ze overweegt is nóg niet in de gereedschapskist, wat je zonder al te veel moeite kunt lezen als ‘maar dat komt er nog wel te liggen in die kist’. Zeker als Lane het heeft over het ‘actieve’ instrumentarium; dat impliceert vrij snel dat er dus ook een inactieve deel bestaat, dat ‘alles’ dus. En dat inactieve deel wordt wel actief, onthult het woordje ‘nog’.

Aanval is de beste verdediging

De vragensteller noemde, zoals gezegd, aandelenopkoop specifiek. Lane kon heel simpel zeggen dat aandelen opkopen niet aan de orde is, een centrale bank heeft daar niets te zoeken. Maar hij deed dat níet.

Alles samengenomen kondigt Lane in mijn ogen aan dat we nog heel wat verrassingen en bizar beleid van de ECB zullen krijgen de komende jaren.

En dat was nog niet alles wat opmerkelijk was in het interview. Toen het ging over de rente die de ECB op 0 procent houdt, vroeg Lane of het “zou helpen als we nu de rente zouden verhogen? Nee, het zou de situatie alleen maar erger maken door tot een lagere groei en hogere werkloosheid te leiden.”

Hier kiest Lane duidelijk voor de tactiek ‘aanval is de beste verdediging’ ook al impliceert hij iets wat simpelweg niet waar is. Ik ken werkelijk níemand die zegt dat de ECB de rente nú moet verhogen. Daar gaat het ook niet om maar om dat de ECB duidelijk moet maken dat de rente in de toekomst een keer omhoog zal gaan. Of is de bank niet van plan de rente ooit op te krikken?

Over zijn stelling dat “het feit dat mensen in de eurozone de inflatie op verschillende manieren ervaren erop wijst dat de prijzen overal stabiel zijn’ wil ik geen woorden aan vuil maken. Soms ben je gewoon sprakeloos. Dit is zo’n moment. Als u Lane begrijpt….

Ervan uitgaande dat ruim(er) monetair beleid eerder goed dan slecht nieuws is voor edelmetalen, geeft het interview met Lane in mijn ogen duidelijk aan dat we ons kunnen opmaken voor een minstens langdurig zeer ruim en waarschijnlijk nog

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders