Papiergoud is geen goud

Afgelopen week dook er een verhaal op over Xetra-Gold, een beleggingsobject dat op de Duitse beurs verhandeld wordt en dat de mogelijkheid biedt tot fysieke uitlevering van goud. Deze belofte werd onlangs gebroken, toen een klant van Deutsche Bank erachter kwam dat hij zijn Xetra-Gold belegging niet kon omzetten in fysiek goud.

Zonder een duidelijke verklaring werd hem duidelijk gemaakt dat hij het beste zijn positie in Xetra-Gold kon verkopen, om vervolgens met de opbrengst bij een ander adres goud te kopen. Dat nieuws kwam op een Duitse website en bereikte vervolgens al snel Zero Hedge. Zelfs Deutsche Bank voelde zich genoodzaakt te reageren en plaatste op vrijdag een verklaring op haar website.

Fysieke uitlevering

Volgens de aanbieders van Xetra-Gold vertegenwoordigt ieder aandeel 1 gram goud, dat grotendeels gedekt wordt door goudstaven in een kluis in Frankfurt. De rest van het goud staat op een gewichtsrekening bij de smelterij, om de fysieke uitlevering van goudbaren gemakkelijker te maken.

Maar wat er niet bij verteld werd is dat je voor de fysieke uitlevering niet alleen afhankelijk bent van Xetra-Gold, maar ook van de bank of broker waar je het product hebt aangekocht. En dat betekent dat het blijkbaar lang niet altijd zeker is of je als belegger fysiek goud kunt krijgen.

Papiergoud is geen fysiek goud

Een papieren claim op goud is niet hetzelfde als fysiek goud in eigen bezit. Dat heb ik eerder ook al eens geschreven, maar ik kan het niet vaak genoeg benadrukken. Onder normale omstandigheden zal het geen probleem zijn om je papieren claim om te zetten in fysiek goud, maar dat wordt anders als er krapte in de goudmarkt ontstaat.

goldprice-afbeeldingVeel afgeleide beleggingsproducten die zich voordoen als goud (papiergoud) worden gedekt door een goudvoorraad die slechts in bruikleen is gegeven door een zogeheten bullion bank. Moeten zij aan een leveringsverplichting voldoen, dan is het al snel gedaan met de inwisselbaarheid voor fysiek goud…

Dat is de reden waarom ik de voorkeur geef aan het privé bezit van gouden munten en goudbaren. Wilt u om veiligheidsreden toch geen goud in huis hebben? Dan informeren we u graag naar de mogelijkheden om het goud zo veilig mogelijk voor u op te slaan.

U kunt contact met ons opnemen via [email protected] en +31(0)88 46 88 488.

Sander Noordhof

gs-logo-breed

Deze column van Sander Noordhof verscheen afgelopen vrijdag in de nieuwsbrief van GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders