Technologie beloont belegger met stijgend dividend

In de 20ste eeuw was het zo goed als ondenkbaar, dat bedrijven uit de sector informatie technologie hun beleggers met dividend zouden belonen. De meeste bedrijven waren daar trouwens niet toe in staat. Het ontbeerde hen aan de noodzakelijke vrije kasstromen. Als er al liquiditeiten over waren, dan gingen die op aan acquisities, de manier om snel marktaandeel te winnen. De snelle ontwikkeling van nieuwe technologieën was bovendien kapitaalsintensief.

Daar begint langzaam verandering in te komen. Volgens de Global MSCI Technologie Index bedraagt het rendement op dit moment pakweg 1,5%. Het goede nieuws is, dat dit rendement de neiging heeft omhoog te kruipen. Bedrijven als IBM, Cisco, Intel, Microsoft, maar ook Apple keren hun aandeelhouders een jaarlijks stijgend dividend uit. Los van het dividend besteden deze bedrijven vaak enorme bedragen aan de terugkoop van eigen aandelen. Dit ondersteunt de groei van de winst per aandeel. Bedrijven zijn in staat dit beleid te voeren, omdat hun natuurlijke groei is vertraagd evenals de neiging om in hoog tempo grote overnames te doen. Daardoor zijn de vrije kasstromen enorm toegenomen en daarmee de mogelijkheden om dividend uit te keren.

Technologie aandelen geven meer dividend

Technologie-aandelen geven meer dividend

Dividend

Daar komt nog bij, dat door de crisis de houding ten opzichte van dividend grondig veranderd is. Tot pakweg 2008 beschouwden zeker Amerikaanse beleggers dividend als het bewijs dat een bedrijf te weinig investeringsmogelijkheden kon bedenken. Sinds 2008 beschouwen diezelfde beleggers het uitkeren van dividenden en zeker van stijgende dividenden als bewijs van vertrouwen in de toekomst. Ook morgen zal het bedrijf in staat zijn vrije kasstromen te genereren. Veel van die beleggers hebben daarom een voorkeur om te beleggen in wat oudere, gevestigde bedrijven. Die kennen vaak een redelijke waardering, koesteren een gezonde balans, genereren eveneens gezonde kasstromen en hebben de mogelijkheid die als dividend uit te keren. Traditionele techbeleggers mijden deze bedrijven liever, omdat ze veel minder snel groeien dan voorheen en daarom minder koersstijging laten zien. Dat wil echter niet zeggen, dat de Microsofts, de Cisco’s en de Intel’s suffige bedrijven verworden zijn tot pseudo utilities. Ze groeien minder, maar hun winsten blijven stijgen door hun grotere efficiency. Mede daarom beschikken ze vaak over enorme hoeveelheden cash. De voorbeelden mogen genoegzaam bekend zijn. Microsoft heeft meer dan $80 miljard in kas en Apple meer dan $150 miljard.

Cash

Die enorme hoeveelheden cash hebben als gevolg, dat hun balans sub-optimaal is. Om het evenwicht te herstellen is het beter een deel van de cash uit te keren. De kans dat die kasstromen ophouden, omdat de technologie volledig verdwijnt, is gering. Bedrijven als Intel, Cisco en Microsoft investeren nog steeds enorme bedragen in R&D om hun technologisch vermogen op peil te houden. Het bemoedigende voor de geïnteresseerde belegger is misschien wel, dat steeds meer bedrijven uit bijvoorbeeld de telecomsector tot deze nieuwe klasse van oude technologiebedrijven gaan behoren. Er zijn dus steeds meer bedrijven om uit te kiezen! Dat moet als muziek in de oren klinken.

Cor Wijtvliet

BELANGRIJK:

  • Opmerkingen en vragen kunt u richten aan: [email protected]
  • Bezoek ook de website van Cor Wijtvliet en lees meer door hem geschreven artikelen.
  • U kunt Cor Wijtvliet boeken voor een inspirerende spreekbeurt. Laat u verrassen!
  • U kunt zich hier abonneren voor het wekelijks Cor Wijtvliet Journaal, voor het geval u deze
  • nog niet automatisch ontvangt.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Technologie beloont belegger met stijgend dividend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders